Mladinski sektor / Prostovoljstvo

Na Križišču mladosti: z mladinskimi centri o solidarnosti

25. 8. 2023 avtor: Uredništvo
Organizirana pomoč in dostava MC Velenje za pomoč prizadetim v poplavah

V sedmi epizodi podcasta Križišče mladosti v letošnjem letu smo tokrat gostili šest predstavnikov mladinskih centrov, s katerimi smo se pogovarjali o pomoči, ki so jo skupaj s svojimi prostovoljci nudili po nedavnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, in o pomenu gojenja prostovoljstva in solidarnosti.

V tokratni epizodi lahko tako prisluhnete predstavnikom:

Slovenski mladinski centri že dolgo dokazujejo, da se znajo ob številnih družbenih situacijah hitro povezati in aktivno organizirati ter na številne načine ponuditi svojo pomoč, kar se je s številnimi aktivnostmi izkazalo že v času pandemije koronavirusa, nedavno pa tudi ob hudih poplavah, ki so prizadele dobršen del Slovenije.

Hitro, učinkovito in predvsem solidarno

V tokratnem podcastu lahko tako prisluhnete izkušnji velenjskega mladinskega centra, ki je poskrbel za čez tisoč obiskovalcev festivala Metal Days, neverjetni prilagodljivosti in hitremu razmišljanju ekip mladinskih centrov, ki so se takoj hitro aktivirali ter na različne načine ponudili bodisi prostovoljsko pomoč, prostor za namestitev v hostlih, prostor za zbiranje številnih potrebščin in še veliko več.

Kako so mladinski centri pomagali v prvih dneh po poplavah?

Kako lahko mladinski centri vzgajajo prostovoljski duh?

Kakšen pomen ima prostovoljstvo za celotno lokalno skupnost?

Kako bodo mladinski centri ob poplavah pomagali tudi v prihodnje?

Kako je lahko delo mladinskih centrov zgled za druge organizacije, ki bi si želele delovati prostovoljno in solidarno?

Mladinski centri so postali tudi točka počitka in sprostitve – centri dogajanja, v katerem so se lahko oškodovani ali pomagajoči stuširali, si privoščili kaj za pod zob ali popili vročo skodelico kave.

Solidarnost pa se tukaj ne neha, prav vsi sogovorniki poudarijo, da bodo svojo pomoč prizadetim in oškodovanim po poplavah, med katerimi je tudi nekaj mladinskih centrov, nadaljevali tudi v prihodnje!

Naslovna fotografija: Organizirana pomoč in dostava Mladinskega centra Velenje za pomoč prizadetim v poplavah, vir: Mladinski center Velenje