Stanovanja

Na MSS pričeli z zagovorniško kampanjo “Nimam kam”

2. 4. 2024 avtor: Mladinski svet Slovenije
logotip kampanje

Na Mladinskem svetu Slovenije pričenjajo z zagovorniško kampanjo o stanovanjski problematiki mladih pod geslom »NIMAM KAM«. Tekom kampanje bodo na javnost in odločevalce naslovili dejstva ter problematiko, s katero se dandanes soočamo mladi.

Posebno težavo predstavlja dejstvo, da na nekaterih območjih stanovanj za najem preprosto ni kljub temu, da je po podatkih iz leta 2018 v Sloveniji 152.280 praznih stanovanj, ta številka pa se v zadnjih letih ni kaj bistveno spremenila. Stanovanjska problematika je v zadnjih letih prerasla v najbolj perečo problematiko mladih. Po navedbah Statističnega urada so se od leta 2015 pa do 2022 cene nepremičnin na ravni celotne države zvišale za 72,56 %, kar je ob veliko nižji rasti dohodkov še toliko bolj zaskrbljujoče.

Znano je, da naj bi potrebe po neprofitnih stanovanjih znašale okvirno 10.000 stanovanj, vendar gre pri tem le za število prosilcev za neprofitno stanovanje, ki so se v zadnjih letih prijavili na razpise za dodelitev neprofitnih stanovanj in so do njih upravičeni, a so ostali na čakalnih listah.

Dodajajo celo, da so se cene drugod zaradi odsotnosti sistemov pomoči, dvigale celo bolj drastično kot v Ljubljani. Medtem ko so se cene stanovanj v Ljubljani dvignile za 84,47 %, so se drugod po Sloveniji, v kolikor izvzamemo mestni občini Ljubljana in Maribor, cene dvignile za 89,21 %.

Dejstvo je, da si povprečen mlad človek, ki se preživlja z lastnim delom, ne more kupiti stanovanja, zelo težko pa tudi plačuje tržno najemnino.

Kampanja “Nimam kam” bo trajala od 26. marca do 23. aprila 2024. Zaključek kampanje bodo zaokrožili z novinarsko konferenco, na katero vas vse prav lepo vabijo.

Njihovim aktivnostim znotraj kampanje lahko sledite tudi na spletni strani Mladinskega sveta Slovenije in na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in TikTok.