Evropsko leto mladih / Kultura

Nacionalni mesec skupnega branja 2022 v znamenju branja in gibanja

6. 9. 2022 avtor: Uredništvo

V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB) 2022, ki bo potekal od 8. septembra do 9. oktobra 2022, posebno pozornost namenjamo branju in gibanju. Izhodišče je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«

NMSB 2022 že tradicionalno spremlja javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki jovodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS s partnerji. 

Njeno likovno podobo so soustvarili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij (smeri: fotografija, grafično oblikovanje in ilustracija). Vse likovne rešitve študentov (28) bodo razstavljene ob različnih priložnostih. Strokovna žirija je za javno oglaševanje Beremo skupaj izbrala tri podobe (plakate):

Med vizualnimi rešitvami študentov Oddelka za grafično oblikovanje je nastalo tudi pet video plakatov.

Letošnji NMSB se pridružuje EU letu mladih. Zato poleg vzgojno-izobraževalnih zavodov in fakultet posebej vabimo tudi mladinske in študentske organizacije, da se pridružite NMSB 2022 z napovedjo in kratko predstavitvijo svoje dejavnosti, projekta ali programa, ki ga boste izvedli v času od 8. septembra do 9. oktobra 2022 kjerkoli v Sloveniji ali slovenskem kulturnem prostoru v tujini. Vaše dejavnosti predstavite na spletnem dogodkovniku.

Vir: Ministrstvo za kulturo