Prostovoljstvo

Nataša o prostovoljstvu in študiju v tujini

6. 3. 2024 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
ženska

27-letna Nataša je študentka, ki se je pred leti odločila za pogumno pot prostovoljstva v tujini in si s tem odprla vrata za kasnejši študij in življenje v Sloveniji. Vabljeni k branju njene izkušnje!

Kot študentka v svoji matični državi sem se leta 2016 odločila za malo drugačno študijsko pot. V nevladni organizaciji, na kateri sem med študijem opravljala prostovoljno delo, sem zasledila oglas za možnost enoletne prostovoljne izkušnje v, takrat meni slabo znani državi, Sloveniji.

Program, takrat imenovan EVS (European Voluntary Service), je bil namenjen vsem mladim od 18. do vključno 30. leta starosti, ki si želijo odhoda v tujino z namenom pridobivanja prostovoljne izkušnje na izbranem področju.

Po prebranem oglasu sem se odločila zbrati pogum in se prijaviti. V svoji bližnji okolici takrat nisem poznala nikogar, ki se je takšnega programa že kdaj udeležil, ter sem se procesa lotila sama. Prebrala sem navodila oziroma napotke za prijavo in se pogumno lotila procesa prijave. To je bila moja prva izkušnja pisanja življenjepisa in motivacijskega pisma ter sem se na tej stopnji začela informirati o tem, kako se lotiti pisanja. Po oddani prijavi sem čakala na odgovor organizacije, ki je bil na mojo veliko srečo pritrdilen. Povabili so me na razgovor, da se dogovorimo o podrobnostih, in tako se začne čisto novo poglavje v mojem življenju.

Pri dvajsetih letih začnem pridobivati veliko novih izkušenj, pomembnih ne samo za študij, temveč tudi za življenje na splošno. Seveda se med procesom pojavi tudi veliko vprašanj, povezanih s strahom in mešanimi čustvi, ki lahko pri nekom zbudijo občutke nelagodja in tesnobe. Iz sedanje perspektive lahko rečem, da ne dovolite takšnim občutkom, da zavirajo vašo pot, ki je polna prijetnih izkušenj. Priložnost boste imeli spoznati veliko novih ljudi s podobnimi interesi, se naučiti novega jezika, spoznati veliko novih kultur ter potovati po različnih delih sveta. Menim, da je to odlična priložnost za osebno rast in razvoj, ki sta del odraščanja vsake mlade osebe.

Izkušnja prostovoljstva v tujini mi je odprla vrata za možnost študija v tujini. Pomagala mi je spoznati nov poklic, ki je po izkušnji prostovoljstva bil tudi moja izbira študija, in razlog, zakaj sem izbrala to poklicno pot.

Študij v tujini je zagotovo ena izmed tistih izkušenj, ki s seboj prinese veliko izzivov, hkrati pa je priložnost za pridobivanje edinstvene in prijetne življenjske izkušnje. Ob študiju v tujini boste spoznali nove ljudi, novo kulturo, imeli boste priložnost študentskega dela, raziskovanja nove države in novega jezika ter pridobili veliko novih prijateljev, ki zagotovo postanejo del vaše socialne mreže. Naučili se boste soočati z različnimi izzivi, ki jih študij v tujini lahko s seboj prinese, in boste lahko zelo ponosni nase, ko jih premagate.

Kot sem na začetku prispevka omenila, je bila Slovenija zame neznana država in nikoli nisem razmišljala o tem, da bi se preselila. Danes je to država, v kateri se počutim sprejeto, dobrodošlo in domače. Jezik, ki sem se ga precej hitro naučila, je postal moje orodje, ki mi med drugim omogoča tudi to, da danes pišem ta prispevek, s katerim vas želim spodbuditi k udeležbi v programih prostovoljstva in študiju v tujini. K izkušnjam študija v tujini in prostovoljstva štejejo tudi številne organizacije, ki jih imate priložnost spoznati in pridobiti nova znanja v praksi. Organizacija, pri kateri trenutno opravljam študijsko prakso, je Slovenska fundacija za UNICEF, ki me je tudi spodbudila k pripravi tega prispevka.

Naj vas morebitne neprijetne izkušnje drugih ne ovirajo pri vaši odločitvi. Prostovoljstvo in študij v tujini sta zagotovo dve izkušnji, ki vas bosta pomembno oblikovali v življenju. Deležni boste veliko nepozabnih prijetnih izkušenj, ki z vami ostanejo za vedno! Imeli boste večjo izbiro in veliko več možnosti, ki lahko pomembno vplivajo na vašo karierno pot ali na katerikoli drug vam pomemben vidik življenja.

Moj nasvet je, da verjamete v svoje sposobnosti in da se pogumno lotite svoje poti. Bodite odprti do učenja novih stvari, uživajte ob raziskovanju ter spoznavanju novih priložnosti, ki se vam na izbrani poti ponudijo. Ne dovolite, da vas morebitni izzivi odvrnejo od izkušnje, ki vam lahko spremeni življenje v boljšo smer! Sledite svojim ciljem, bodite vztrajni in vaš trud se bo zagotovo poplačal.  

Zapisala 27-letna Nataša  

Zapis je nastal v okviru projekta Na meni je!, ki ga sofinancira Urad za mladino v okviru prizadevanj za spodbujanje participacije med mladimi. Besedilo ne izraža stališča Urada za mladino.