Prostovoljstvo

Naziv Naj mentorice prostovoljcev 2020 si je prislužila zaposlena Celjskega mladinskega centra

19. 5. 2021 avtor: Celjski mladinski center

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je v začetku leta 2021 objavila javni razpis za Naj mentorja ali mentorico prostovoljcev 2020. Naziv podeljujejo aktivnim mentorjem in mentoricam za delo, ki odlično vpliva na prostovoljce, uporabnike in lokalno skupnost, opravljeno v letu 2020. Naziv naj mentorice prostovoljcev 2020 je prejela Senta Jevšenak, sodelavka za program v Celjskem mladinskem centru, ki v omenjeni organizaciji skrbi za prostovoljstvo.

V Slovenski filantropiji so podelitev naziva, ki je potekala individualno, pospremili z obrazložitvijo:

»Kot mentorico prostovoljcev Celjskega mladinskega centra Sento Jevšenak ne odlikuje le vloga informatorke, koordinatorice in svetovalke, ampak tudi to, da pri svojem individualnem delu s prostovoljci veliko pozornosti namenja prepoznavanju njihovih močnih točk ter skupaj z njimi identificira željena področja vključevanja v prostovoljsko delo. Prostovoljce spodbuja k dodatnemu učenju, razvijanju lastnih projektov ter v celoti podpira njihov razvoj kompetenc, saj jim želi omogočiti tako osebni, kot profesionalni razvoj; marsikatera zaposlitev je bila posledica načrtnega navezovanja stikov med prostovoljci in potencialnimi delodajalci. Razvoj prostovoljčevih kompetenc spremlja preko strokovnih metod in orodij, spodbuja pa tudi samorefleksijo za zaznavanje učnih napredkov. V letu 2020 je imela pomembno vlogo pri izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije v Celju, saj je poleg mentorstva 36 prostovoljcem prevzela tudi koordinacijo dodatnih 45 prostovoljcev v okviru Civilne zaščite Celje, ki so med drugim izvajali tudi varstvo otrok v času zaprtja šol.«

V Celjskem mladinskem centru so veseli, da je delo ter zavzetost prepoznano ne se samo v lokalni skupnosti, ampak tudi na nacionalni ravni.