Zabava in prosti čas

Ne zamudi top festivalov tega poletja

5. 7. 2024 avtor: Uredništvo

Se že veseliš toplih poletnih dni, glasbe v živo, raznolikih prireditev, druženja s prijatelji in nepozabnih trenutkov? Če je tvoj odgovor pritrdilen, potem ne smeš zamuditi najboljših poletnih festivalov, ki te čakajo letos julija in avgusta po Sloveniji .

Od elektronske glasbe do rock koncertov, od butičnih festivalov do plesnih dogodkov – poskrbeli smo, da boš obveščen_a o vseh pomembnih datumih in lokacijah, ki bodo zaznamovale poletje 2024. Pripravi se na sezono nepozabnih dogodivščin in preveri naš izbor:

72. Ljubljana festival (20.6. – 3. 9., Ljubljana)

Del festivala Ljubljana je vsem dobro poznan tradicionalni poletni festival, ki se odvija na odrih Cankarjevega doma, Križank in na odrih drugih ljubljanskih kulturnih institucij. V letošnjem poletju se bo tako zvrstilo več kot 100 prireditev, od oper in večerov klasične glasbe do koncertov popularnih glasbenikov, na katerih bo nastopilo več kot 5000 umetnikov iz vsega sveta.

Med drugim si lahko ogledate muzikal Telesni stražar režiserja Mykala Randa in koncert Uroša Perić – 20 let.

Butik (10. – 14. 7., Tolmin)

Butik je festival elektronske glasbe, ki združuje ljubitelje elektronike in glasbene entuziaste s čudovito naravo v Soški dolini. Festival, ki leto obeležuje peto obletnico, je majhen, butičen, odličen za vse, ki iščejo nekaj sproščenega in spontanega. Ljubitelji adrenalinskih športov lahko svoj glasbeni oddih popestrijo s spustom po Soči, gurmani pa z lokalnimi kulinaričnimi specialitetami. Na Butiku boste letos lahko slišali Alexa Ranerra, Auroro Halal in še.

Množica na festivalu Butik.

Foto: Butik Festival Facebook

Ale v Pale (19. – 20. 7., Ajdovščina)

Festival, ki se letos organizira že četrto leto, želi Ajdovščino postaviti na sam vrh seznama krajev z odličnimi glasbenimi festivali. Letos bo poskrbel za raznoliko zasedbo slovenskih in tujih ustvarjalcev_k: Magnifico, Vazz in Porto Morto in še!

Floating Castle 2024 – Floating express 2024 (13. & 19. – 20. 7., po Sloveniji)

Floating Express bo potekal v precej manjši obliki, kot prejšnja leta, in sicer bo potekal v treh sklopih. Prvi se bo odvil 13. julija v slikoviti istrski vasici Truške. Sledila bo turneja orkestra Etno Histeria po Sloveniji in Italiji, zaključek pa bo 19. in 20. julija v okolici gradu Snežnik. Nastopilo bo 30 skupin v večinoma akustični izvedbi: berlinski jazz band Embryo, češki die Blaue Trottelparade, južnoameriški elektro-akustični dvojec Madela…

Castle – Kolpa music festival 2024 (25. – 28. 7., Fara v občini Kostel)

V prelepi naravi, neposredno ob reki Kolpi, v Fari v Kostelu, se bo letos odvil že šesti Castle Kolpa Music festival – eden najbolj pričakovanih dogodkov sezone. Ponudil ti bo kvalitetno preživet prosti čas, kjer boš spoznal-a veliko novih ljudi, prijateljev. Nastopilo bo več kot 50 domačih in mednarodnih izvajalcev, med drugimi Baby Lasagna, Big Foot Mama, Fed Horses…

Ljudje se zabavajo ob reki Kolpi na Castle festivalu.

Foto: castlefestival Instagram

Mladi levi 2024 (22. – 31. 8., Ljubljana)

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce_ke z vseh koncev sveta. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovednemu občinstvu in družabnosti. Vstopnica za posamezen festivalski dogodek stane simbolični 1 €.

27. Festival mladih kultur Kunigunda (23. – 31. 3., Velenje)

Festival mladih kultur Kunigunda je največji projekt Mladinskega centra Velenje, ki ga organizira v sodelovanju z mladimi domačini. Gre za devetdnevni mednarodni kulturni festival z dvajsetletno tradicijo, ki se v drugi polovici avgusta zgodi na različnih lokacijah v mestu Velenje. Na festivalu bodo na voljo za ogled dve razstavi, sejem umetnikov, skejt tekmovanja in razni koncerti: Leopold I., OH ALIEN, Gatuzo in drugi.

Festivalska sezona 2024 obeta, da bo polna nepozabnih trenutkov, glasbe, plesa do jutranjih ur, sklepanja novih prijateljstev in ustvarjanje spominov, ki bodo trajali vse življenje. Ne glede na to, kateri festival izbereš, bodi pripravljen_a na avanture in izkušnje, ki jih boš še dolgo nosil_a s seboj. Priskrbi si vstopnice, pripravi kovček in se podaj na pot proti najboljšim poletnim festivalom tega leta. Ne pozabi – življenje je prekratko, da bi zamudil_a najboljše trenutke.