Zaposlovanje

Nefiks karierni dan: “Prihodnost je lokalna”

6. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Zavod Nefiks danes po 31 srednjih šolah po vsej Sloveniji že petič zaporedoma izvaja Nefiks karierni dan, ki letos poteka pod geslom “Prihodnost je lokalna”. S tem so želeli srednješolce spodbuditi k razmisleku ne le o tem, kateri poklic želijo opravljati, pač pa tudi o tem, kje bodo iskali svojo bodočo zaposlitev.

Nefiks karierni dan je podprla Skupnost občin Slovenije, vabilu šol in Zavoda Nefiks pa se je odzvalo 20 županov, ki so se v kontekstu priložnosti za mlade – o razvojnih strategijah njihovih občin pogovarjali z dijaki. Nefiks karierni dan poteka v okviru kariernega tedna Mreže KROJ – mladinske mreže za karierni razvoj.  

S kariernim dnem dijaki dobijo informacije o različnih priložnostih in o potencialnih možnostih zaposlovanja v lokalnem okolju, kar lahko vpliva na njihove poklicne izbire. Vsi vključeni pa želijo tudi, da mladi začutijo, da so pomemben del za lokalno okolje in imajo možnosti razvijanja karierne poti tudi v domačih krajih. Deloma se te možnosti nakazujejo v strategijah razvoja občin, ki so bile sprejete, v kontekstu priložnosti pa so bile predstavljene tudi dijakom. Šole, ki se niso odločile za pogovor z župani, pa so kot govorce povabile druge navdihujoče goste, ki so mladim lahko podali koristne informacije pri odločanju za nadaljnje izobraževanje. Župani si želijo predvsem aktivnih mladih, s katerimi bodo skupaj gradili lokalne skupnosti. Županja mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek: “Mlade v občini vidimo kot aktivne udeležence in soustvarjalce oblikovanja, sprejemanja in izvajanja lokalnih politik“.

Dijakom Srednje zdravstvene in kemijske šole se je na Kariernem dnevu pridružil župan Novega mesta, Gregor Macedoni: “Želim si predvsem aktivnih mladih, ki sooblikujejo lastno prihodnost in prihodnost družbe s sodelovanjem v lokalni skupnosti z namenom prispevati k oblikovanju in izvajanju lokalnih politik”. Župan Kranja Matjaž Rakovec dodaja: “Zelo se trudimo za spodbujanje zaposlovanja mladih s projekti kot so Kovačnica in razvojem foruma za mlade. Danes sem opazil, da je med mladimi veliko interesa za take tematike.”

Urša Zidar, vodja Nefiks kariernega dne: “Veseli nas, do so tako šole kot občine pokazale visok interes za pogovore o razvoju v lokalnem okolju. Na tak način lahko marsikateremu dijaku podamo nujne informacije, ki bodo lahko tudi pomembni kriteriji pri izbiri nadaljnjega izobraževanja – sploh, če bodo dijaki želeli zaposlitve iskati in ustvarjati v svojem lokalnem okolju”

Dijak Jure, 17, Kranj: “Sam imam karierno pot že kar začrtano. Mi je pa veliko pomenilo, ko sem videl, da župan misli na nas in odpira projekte ki so namenjeni mladim, predvsem mi je bil zanimiv projekt Kovačnice, kjer bomo mladi dobili priložnost da oblikujemo javni prostor za mlade. Tu tudi vidim priložnost za pridobivanje lokalnih delovnih izkušenj.

Vir in foto: Zavod Nefiks