Vključenost

Nefiks Kolegice: “Je 1. maj tudi letos praznik dela?”

30. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Objavljamo izjavo, ki so jo ob prvem maju, prazniku dela, pripravile Nefiks Kolegice. V izjavi navajajo pregled trga dela v luči trenutne epidemije s posebnim poudarkom na položaju žensk in mladih. Zbrale so tudi nekaj predlogov za iskalke zaposlitve in na odločevalce naslovile predloge za izboljšanje položaja omenjenih dveh družbenih skupin.

Lansko leto so bile razmere na trgu dela precej dobre – stopnja brezposelnosti je bila ena najnižjih, število delovno aktivnih državljanov pa precej visoko. Epidemija, ki je zajela svetovno populacijo je tako rekoč čez noč obrnila na glavo življenje posameznika – tako njegovo zasebno kot tudi karierno sfero. Kolegice so se zato vprašale: Kakšno je stanje na trgu ob letošnjem prazniku dela?

V tej situaciji je še posebej težko zaposlenim mamam, ki so bile zaradi narave njihovega dela primorane posvojiti metode dela od doma. Poleg opravljanja svojega dela na nov način, je na njih padla še večina odgovornosti za izobraževanje otrok, za katerega (vsaj večina) ni usposobljena. Tukaj pa ne gre pozabiti niti na delitev dela znotraj gospodinjstva, kjer večino dela dandanes še vedno opravijo ženske. Nenazadnje ne gre pozabiti, da kar 70% vseh zaposlenih v zdravstvu na svetu predstavljajo ženske, zato jim je življenje v teh kriznih časih potrebno olajšati, saj so v teh časih v prvi liniji v branjenju celotne populacije pred virusom.

Kriza je doletela tudi študente, ki imajo zaradi online predavanj, ki jih spremljajo od doma, več časa, ki ga lahko namenijo študiju na račun poti, ki jo sicer porabijo do fakultete. Po drugi strani vsebine s študijem na daljavo izgubijo na kakovosti, sploh v primeru naravoslovnih študijev, kjer študentje ne morejo sami opravljati npr. vaj v laboratoriju, ampak jih zgolj opazujejo. Nivo znanja, ki ga bodo prejeli na takšen način, bo precej slabši. Po drugi strani so študij in pisanje seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog precej oteženi zaradi nedostopnosti knjižnic.

Predlogi za iskalke zaposlitve:

Predlogi za odločevalce:

Celotno izjavo lahko preberete tukaj.

Projekt sofinancirata Urad za mladino MOL in Urad RS za mladino.
Vir in foto: Zavod Nefiks