Organizacije za mlade

Nova kolesarska pot “Burja – Bora”

22. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Skupina »turistov« na e-kolesih je sončen sobotni dan izkoristila za preizkus pilotne kolesarske trase med Miljami in Piranom. Pot bo povezala gastronomske in turistične ponudnike, kolesarje ter ob tem peljala mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Pot so zasnovali v LAS Istre in je logično nadaljevanje poti, ki od Devina vodi do doline Glinščice. Na italijanski strani je partner pri projektu LAS Carso-Kras. Letno bi lahko v naše kraje zvabili več kot 300 tisoč turistov na e-kolesih.

Modra pot je le prva od nekaj poti, ki se bodo prepletale med Krasom in Istro in obiskovalce na e-kolesih peljale do številnih lokalnih vinarjev in oljkarjev. Pot Burja sicer predstavlja povezovalno pot med naravno in kulturno dediščino, odlično ponudbo ljudi in bogastvom prostora med Krasom in Slovensko Istro. Speljana je na način, da se izogiba glavnim prometnim povezavam ter poskuša predstaviti vso lepoto krajev, nudi prečudovite razglede na morje, hribovja, naravo, mestna središča in podeželje.

Kot je ob zaključku testne ture poudaril predsednik LAS Carso-Kras, David Pizziga, je prvoten cilj projekta okrepiti ekonomijo domačih proizvajalcev in ponudnikov: »Ta projekt skupaj z Andrejem Medvedom iz LAS Istra snujeva že pet let. Projekt bo predvidoma v dveh letih tudi tehnično pripravljen na izvedbo. Ciljamo na okoli 300 tisoč turistov letno, ki bi po Modri poti in drugih poteh z najetimi električnimi kolesi obiskali naše kraje. S pomočjo kartice, na katero bi naložili sredstva bi izbirali produkte in storitve na poti, mi pa bi potem na primer poskrbeli, da bi karton vina ali noga pršuta prišli k turistu domov, saj ga s kolesom ne more odpeljati. A cilj ni zgolj prodaja, ciljamo na kvaliteto, ker je pridelava proizvodov na naši zemlji, še posebej na Krasu draga in mora biti tudi cena izdelkov visoka in vzdržna tudi za proizvajalce. Naš končni cilj je, da k temu približamo mlade, ki bodo živeli izključno od tega produkta, ne da bi morali zraven za preživetje početi še kaj drugega.«

»Naš del poti po Slovenski Istri smo načrtovali sami in zasnovali animacijski program, ki je bil izveden v soboto. Gre za čezmejno idejo, ki povezuje obe regiji, državi v skupen kolesarsko-turistični produkt, z namenom predstavitve naše zelene destinacije.« je ob tem dodal predsednik LAS Istre, Andrej Medved.

Organizatorje in kolesarje so na poti pozdravili tudi županja Milj, Laura Marzipodžupanja Mestne občine Koper, Jasna Softić in podžupanja občine Izola, Agnese Babič. Organizatorji upajo na čim bolj aktivno pomoč občin pri promociji in izvedbi projekta, ki bo zagotovo popestril turistično ponudbo v teh krajih.

Vir: LAS Istre