Kultura / Vključenost

Nova spletna platforma STIGMA

11. 11. 2020 avtor: Uredništvo

Projekt LGBTQIA+ spletna platforma Stigma je spletišče, ki združuje umetniške forme, ki jih ustvarjajo LGBTQIA+ umetnice/ki. Naslov Stigma izziva negativno konotacijo besede stigma in jo s kreativnim udejstvovanjem umetnic/kov iz marginalizirane skupine obrača sebi v prid.

Stigma je ena izmed prvih slovenskih spletnih platform, ki združuje umetniške in neumetniške zvrsti LGBTQIA+ ustvarjalk/cev v takšnem obsegu. Sestoji iz različnih literarnih zvrsti (proza, poezija, članki, kolumne, eseji, intervjuji), vizualne umetnosti in hibridnih oblik (fotografija, likovna umetnost, cianotipija, strip, kolaž, inštalacija in napovednika različnih LGBTQIA+ dogodkov).

Deluje pod vodstvom več urednic/kov: Toma Vebra – poezija, proza in vse vmes; Sare Nuše Golob Grabner – neumetnostna besedila, fotografija, cianotipija, performans, inštalacija in vse vmes in Jakoba Goloba – likovna umetnost, strip kolaž in vse vmes. 

Soustvarjanje platforme s strani umetnic/kov, ki pošiljajo svoja dela za objavo doprinaša k prepoznavnosti, opolnomočenju in solidarnosti skupnosti, ki se s jezikom umetnosti tudi dodatno gradi. S platformo poskušajo vzpostavljati stik in sodelovanje z že obstoječimi LGBTQIA+ organizacijami v Sloveniji in jih vzpodbujati, da svojo aktivnost promovirajo preko člankov in intervjujev na Stigmi.

Stik s številnimi umetniškimi formami poskuša LGBTQIA+ skupnost približati širši javnosti in izobraževati o vsakodnevnih izkušnjah članov skupnosti. Na strani promoviramo inkluzivnost, strpnost in kreativnost, ter razvijamo kreativni izraz lokalnega, kot tudi državnega okolja. Objavljanje na strani je odprto za že uveljavljene umetnice/ke, kot tudi za posameznic/ke, ki so šele na začetku svoje ustvarjalne poti. Pošlji svojo umetnost in bodi vidna/en!

Več informacij najdete na njihovi spletni strani in facebook profilu

Vir: Spletna platforma STIGMA