Neformalno izobraževanje

Novi mladinski voditelji mladinske komisije Planinske zveze Slovenije

10. 8. 2022 avtor: Planinska zveza Slovenije

V drugi polovici julija 2022 je v okviru Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije potekalo neformalno izobraževanje za mladinskega voditelja. 14 mladih iz vse Slovenije se je skupaj z vodstvom zbralo v PUS Bavšici, v dolini Bavšice, kjer je izobraževanje tudi potekalo.

Dijaki so se dodobra poglobili v tehnično opremo, gibanje po lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih poteh ter vozlanju vozlov. Vsi so uspešno prečili učno ferato in se spustili ob vrvi. Opravili so dve planinski turi. Tretja je bila prilagojena zaradi vremena.

Dijaki so osvojili oz. utrdili znanje orientacije, tako v teoriji kot v praksi. Hkrati so imeli priložnost odkriti še nekatere skrite kotičke te prekrasne doline. Kar nekaj časa so si vzeli tudi za predstavitev in izmenjavo dobre prakse na temo organizacije taborov. Veliko so se naučili o družabnosti in spoznali malo morje novih iger, bansov, pesmi. Ugotavljali so, kakšne so lastnosti dobrega voditelja in dobili konstruktivne napotke pri nastopanju v javnosti, v katerem so se preizkusili.

V kuhinji je kraljeval Jure, ki je postregel s pravimi (zelenjavnimi) poslasticami. Mimogrede je pomagal še kot inštruktor, njegova (pet in pol stara) hčerka pa je bila pravi sonček, ki se je v družbi srednješolske mladine popolnoma znašla.

Proste minute so udeleženci izkoristili za počitek, kitaro, odbojko, učenje briškule in drugih iger s kartami ter spremljanje novic GRS Bovec ter dogajanja na Krasu.

Celoten članek in možnost ogleda fotografij je dostopen na povezavi.