Okolje in trajnost / Organizacije za mlade

O vrednotah varovanja okolja

30. 5. 2023 avtor: Društvo Parada ponosa
Sustainable pride logo

V Društvu Parada ponosa v zadnjem letu in pol skupaj z LGBTIQ+ mladimi preko delavnic, pogovorov in raznoraznih aktivnosti zbiramo predloge oz. zahteve mladih o varovanju okolja in korakih k trajnostnim praksam, za katere si vse_i skupaj želimo, da se naslovijo z odločevalkami_ci, ki lahko ukrepajo na sistemskem nivoju.

Ampak kaj pa vse to zares pomeni?

O tem smo povprašale članico ekipe Manneiro Ajo Solei, ki na društvu opravlja nalogo koordinatorice programa Vključujoče organizacije in so-koordinatorice programa Mladina, v sklopu katerega tudi izvajamo zgoraj omenjene aktivnosti. Manneira s svojimi preteklimi izkušnjami pri vodenju trajnostnih projektov tudi pri Društvu Parada ponosa podpira mlade LGBTIQ+ osebe pri snovanju in uresničevanju projektov okoljevarstvenega aktivizma. V sklopu projekta Trajnostni aktivizem tako s skupino mladih LGBTIQ+ oseb v društvu pripravlja vrsto pobud in akcij, ki bodo letos tudi del festivalskega programa.

Manneira Aja Solei
Manneira Aja Solei


Manneira povej nam, kaj vse, poleg zbiranja predlogov in zahtev še počnemo na Društvu Parada ponosa v smeri trajnostnega aktivizma?

Znotraj projekta Trajnostni aktivizemsmo skupaj z mladimi LGBTIQ+ osebami izvedle_i večje število DIY delavnic, na katerih smo preizkušale_i različne trajnostne prakse ter ustvarjale_i vrsto zanimivih planetu prijaznih mavričnih izdelkov, ki bodo na voljo tudi na Paradnem mestu, 17. 6. 2023 dopoldne v parku Zvezda. 

V sklopu letošnjega Festivala Parada ponosa bomo z mladimi izvedle_i tri delavnice na temo trajnostnega aktivizma, čaka nas simpozij na temo tega, kako pristopiti k organizaciji večjih festivalov ali povork na način, ki je prijaznejši do okolja, na Paradnem dnevu pa bodo potekale vodene ture po Parku prioritet mladih, kjer se bodo obiskovalke_ci lahko sprehodile_i in prispevale_i k podajanju zahtev, ki jih bomo predale_i pristojnim odločevalkam_cem.

Naj omenim tudi tole, da smo včeraj v PLACu – Participatorni Ljubljanski Avtonomni Coni premierno odigrale_i družabno igro Planet Queer, katero je pripravil_a naš_a prostovoljka_ec Jupiter, z namenom širši javnosti predstaviti vlogo skupnosti v okoljevarstvenem aktivizmu. Menim, da je to odličen način, kako na zabaven način pristopiti k precej pereči temi in mlade osebe spodbuditi k razmisleku o tem, kako ravnamo s svojim planetom. 

druženje
Druženje

Znotraj projekta pa smo začrtale_i tudi trajnostni razvoj pisarne Društva Parada ponosa, kjer se držimo trajnostnih smernic, ločujemo odpadke, ne uporabljamo plastične posode, uporabljamo recikliran papir in kadar je to mogoče, izogibamo tiskanju na papir. Posebno pozornost pa namenjamo tudi načrtovanju naših službenih poti, kjer vedno skrbno izbiramo čim bolj trajnostne oblike potovanj.

Kaj meniš o vsebini do sedaj zbranih predlogov in zahtev, ki so jih oblikovale mlade LGBTIQ+ osebe?

Menim, da so te izražene prioritete mladih LGBTIQ+ oseb izjemno pomembne saj odražajo dejanske želje oziroma skrbi mladih.

Tako jaz osebno, kot tudi v Društvu Parada ponosa bi si želele_i, da bi jih odločevalke_ci pogosteje slišale_i oziroma jim želele_i prisluhniti na podlagi teh pobud pa tudi ukrepale_i, odločneje in pogumnejše.

Upoštevanje potreb mladih (LGBTIQ+) oseb je ključno za razvoj strpne, nediskriminatorne in trajnostne družbe, v kateri bomo složno živele_i vse_i. Vsako izraženo potrebo, skrb, prioriteto ali zahtevo toplo pozdravljam. V društvu mlade vabimo, da se nam pridružijo na na aktivnostih Festivala Parada ponosa 2023.

Kaj bi želela sporočiti bralkam_cem? Kaj je tisto, kar se ti zdi najpomembneje izpostaviti

Skozi svoje večletno delo z raznolikimi, predvsem pa ranljivimi mladimi osebami, vedno znova izpostavljam, da jim je potrebno prisluhniti. In na drugi strani je velikokrat želja mladih predvsem, da bi bile_i slišane_i, upoštevane_i, razumljene_i in sprejete_i. Njihova mnenja slišana kot verodostojna.

Čeprav so to mlade osebe, imajo svoj glas, imajo svoja mnenja in predloge, največkrat nadvse smiselne, v koraku s časom in relevantne. Že nekaj časa nas opozarjajo oziroma pozivajo k drugačnim odločitvam, drugačnim politikam in k drugačnemu ravnanju v odnosu tako do sočloveka kot v odnosu do okolja. A vendar se zdi, da jih za to pristojne_i ne slišijo in ne vidijo. 

Samo s skupnim trudom, medsebojnim poslušanjem in tem, da pokažemo, da nam je mar za našo prihodnost, bomo dosegle_i spremembo. 

Aktivnosti, ki potekajo v sklopu projekta Trajnostni aktivizem financira Evropska unija.