Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Ob dnevu tabornikov in dnevu Zemlje je potekal 23. Taborniški feštival

18. 4. 2019 avtor: Zveza tabornikov Slovenije

Slovenski taborniki 22. aprila, že od leta 1951, praznujejo dan tabornikov in dan Zemlje, priložnost za druženje in vrsto dogodkov, ki jih taborniki pripravljajo po Sloveniji.

Eden takih je Taborniški feštival, ki živi že vse od leta 1996, ko je bila ustanovljena tudi Mestna zveza tabornikov Ljubljana. Namenjen je obiskovalcem vseh starosti, predvsem pa tistim, ki jih zanima taborniški način življenja ter preživljanje prostega časa v naravi. Vsako leto v park Tivoli privabi približno 2000 udeležencev tako tabornike cele Slovenije kot tudi druge obiskovalce. Na voljo je bilo več kot 50 zanimivih, poučnih, športnih, taborniških in ustvarjalnih delavnic. Gre za prireditev, ki jo organizirajo mladi za mlade in jo v celoti izvedejo prostovoljci. Poleg zagotavljanja možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa za otroke želijo taborniki s tem dogodkom promovirati tudi mladinsko prostovoljsko delo.

Ljubljanski taborniki so v pričakovanju dogodka napovedali: »Streljali bomo z loki, skušali pravočasno razvozlati izzive in se rešiti iz šotora pobega, najti pravo pot iz labirinta, se preizkusili v hoji po traku in še ogromno drugih, zabavnih reči,«

Poleg delavnic, ki so jih pripravili taborniki, so se na svojih točkah predstavili policisti, gasilci, Tačke pomagačkeZavod 404Mini maker faireZavod za gozdove in mnogi drugi.

Zveza tabornikov Slovenije je danes z okoli 8.000 člani največja vzgojna mladinska organizacija v Sloveniji, obenem so slovenski taborniki že 25 let polnopravni člani Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM).

Kako velik in pozitiven vpliv na mlade ima skavtsko gibanje, ki v svetovnem merilu združuje 40 milijonov mladih, so dokazali v nedavni raziskavi Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM). Z raziskavo, ki se osredotoča na mlade med 14. in 17. letom, so z vzorcem 4796 tabornikov in 1194 netabornikov iz treh držav (Kenija, Singapur, Velika Britanija) povzeli rezultat, ki prikazuje, da imajo mladi, ki so člani skavtskega gibanja, občutno bolje razvite pomembne sposobnosti kot njihovi vrstniki. V poročilu raziskave so predstavljena področja, kjer se mladi, vključeni v skavtsko gibanje, vrednotijo bolje kot njihovi vrstniki na področju vodstvenih sposobnosti, fizične aktivnosti, zaposljivosti, življenjskih veščin, sprejemanja drugačnosti in aktivnega državljanstva.