EU zadeve / Mobilnost mladih

Od danes dalje se lahko poteguješ za brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom!

15. 3. 2023 avtor: Uredništvo

Danes, 15. marca 2023, se za mlade odpira nova priložnost za pridobitev ene izmed 35 000 brezplačnih vozovnic za potovanje z vlakom v okviru DiscoverEU!

Si star_a 18 let ali pa boš 18. rojstni dan praznoval_a enkrat do 30. junija? Potem si pravšnji_a kandidat_ka za DiscoverEU, ukrep Evropske unije, ki se je pričel leta 2018 in daje mladim možnost odkrivanja Evrope.

Namenjen je 18-letnikom/18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine, hkrati pa med potovanjem z vlakom po Evropi pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.

»Z malo sreče si lahko mladi, rojeni med vključno 1.julijem 2004 in vključno 30. junijem 2005, s kar se da pravilnimi odgovori na 6 zastavljenih vprašanj o Evropski uniji in njenih pobudah priborijo 30-dnevno popotovanje z vlakom,« sporočajo.

Kdaj in kje se lahko prijaviš?

Prijave se bodo zbirale od srede, 15. marca 2023, od 12. ure dalje (po srednjeevropskem času) do srede, 29. marca 2023, do 12. ure (po srednjeevropskem času). Na Evropskem mladinskem portalu se bo na dan, ko se odprejo prijave, pojavil gumb „Prijava“.

Ob tem na portalu Europe Direct Slovenija sporočajo še:  »Mladi, ki jim je potovanje oteženo zaradi zdravstvenih težav in omejitev (npr. invalidnost), prejmejo pomoč in podporo, ki jim bo pomagala pri sodelovanju v programu. Svoje potrebe in označijo in opredelijo v prijavnem obrazcu.«

Privoščiš si lahko do 30 dni potovanja

Izbranci, ki bodo prejeli vozovnico za potovanje z vlakom, bodo lahko potovali najmanj 1 dan in največ 30 dni med 15. junijem 2023 in 30. septembrom 2024.

Za vse udeležence/-nke ukrepa bodo nacionalne agencije za izvajanje programov Erasmus+: Mladina v posameznih državah pripravile srečanja pred odhodom. V času potovanja pa se bodo popotniki/-nce po različnih krajih širom Evrope lahko udeležili mednarodnih “meet-up” dogodkov.

Vir: Europe Direct Slovenija