Zaposlovanje

Odlično obiskan karierni sejem v Celjskem mladinskem centru

10. 2. 2023 avtor: Celjski mladinski center

Informacijska točka EUROPE DIRECT Savinjska in Celjski mladinski center sta, v sodelovanju s Skupnostjo višjih strokovnih šol Slovenije, v torek, 7. 2. 2023, organizirala dogodek »Karierni sejem za mlade«.

Namen dogodka, ki se je odvil v polni dvorani Celjskega mladinskega centra, je bil mladim predstaviti poklicne priložnosti v lokalnem okolju in širše, jih seznaniti z delovnimi praksami v uspešnih podjetjih iz lokalnega okolja in jim tudi na tak način olajšati vstop na trg dela. Letos je na dogodku sodelovala tudi Skupnost VSŠ, ki predstavlja most med izobraževanjem in gospodarstvom in ima izkušnje na področju kariernega načrtovanja, svetovanja o značilnostih sodobnega trga dela in oblikovanja zaposlitvenih ciljev ter kakovostne predstavitve kandidatov na trgu dela, s čimer zagotavlja podporo mladim na začetku karierne poti.

Mladi so spoznali delovanje EURES omrežja, ki jim ga je predstavila Andreja Strmole, svetovalka EURES iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Spregovorila je o različnih priložnostih za mlade, med njimi tudi o projektu finančne podpore »Shema zaposlitvene mobilnosti«. Nejc Jensterle, iz Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje, je predstavil orodje za pripravo življenjepisa EUROPASS.

V drugem delu dogodka pa sta predstavnika kadrovskih služb iz dveh uspešnih in velikih podjetij iz lokalnega okolja, Cinkarne Celje in Pivovarne Laško Union, z mladimi spregovorila o razvoju karierne poti in različnih priložnostih, ki jim jih nudijo podjetja ob vstopu na trg dela (npr. kadrovske štipendije ali možnost opravljanja prakse). Marko Cvetko iz Cinkarne Celje je z mladimi delil vtise o začetku svoje karierne poti in jim zaupal nekaj uporabnih nasvetov pri iskanju prve zaposlitve. Simona Oberžan Mastnak, iz Pivovarne Laško Union, pa je spregovorila tudi o ključnih kompetencah, ki jih delodajalci iščejo pri kadrih ter izpostavila, kaj jih trenutno najbolj prepriča pri izbiri ustreznih kandidatov.

Približno 120 mladih udeležencev je bilo navdušenih nad govorci in pestro ponudbo gradiv ter uporabnih informacij, ki so jih z njimi delile tudi različne organizacije, ki so se na dogodku predstavljale, med njimi npr. Ljudska univerza Rogaška Slatina, Krizni center za mlade, Zavod RS za zaposlovanje, UPI – Ljudska univerza Žalec, Skupnost VSŠ, EUROPE DIRECT Savinjska ter Celjski mladinski center.

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani Celjskega mladinskega centra ali na Facebook strani Infopentlje oz. Facebook strani Celjskega mladinskega centra. Za dodatne informacije ali morebitne izjave se obrnite na Ano Mladenović, sodelavko za projekte, tel. št.: +386 40 570 289, e-pošta: ana.mladenovic@mc-celje.si