Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Odločen poziv k udeležbi na EU volitvah 9. junija

4. 6. 2024 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje
volitve

Ob dnevu Evrope se je zvrstilo kar nekaj dogodkov tudi v Mladinskem centru Prlekije-Pokrajinskem centru NVO. Območje kompleksa MCP na Spodnjem Kamenščaku 23 je tako obiskala in sestala z mladimi nekdanja evropska poslanka, priljubljena novinarka in političarka Mojca Drčar Murko. Nazorno in na njej izviren ter privlačen način je predstavila vlogo, delo in pomen evropskega poslanca.

Lanska slovenska naj prostovoljka v starostni skupini do 18 let, Ljutomerčanka, sicer dijakinja Srednje oblikovne šole v Mariboru, Larisa Brumen je izvedla zanimivo predavanje, kjer je podrobno predstavila uspešno izvedene mednarodne projekte. Opisala je tudi svoje mednarodno angažiranje kot prostovoljka v Mladinskem svetu Ljutomer in MCP-ju in ob tej priložnosti tudi druge povabila, da se v prihodnosti pridružijo tovrstnim inovativnim in perspektivnim aktivnostim.

Sledila je okrogla miza z naslovom Vse za sočloveka v stiski, ki sta jo vodila zagnana tukajšnja humanitarca Jasna in Dejan Poredoš.

Ob zaključku je bila izvedena lastna multimedijska predstava s prikazom dogodka izpred desetih let, ob tukajšnji vzpostavitvi EU kotička, ob takratni 20-letnici vstopa Slovenije v EU in prehodu javne e-točke v pričetek delovanja prvega Multimedijskega-kulturnega centra v Pomurju ter drugi primeri pozitivnih praks tudi širše.

Performer pa je bil namenjen tudi počastitvi letošnje 30-letnice delovanja Mladinskega centra Prlekije, s čimer so se tako s hvaležnostjo spomnili tudi na velika in zvesta simpatizerja in zaveznika MCP-ja in mladih, Jožefa Kosca iz Miklavža pri Ormožu, začetnika razvoja turistične dejavnosti na podeželju v Prlekiji in najstarejšega člana nekdanje parlamentarne Stranke mladih Slovenije ter Daniloja Kosija iz Desnjaka oziroma Spodnjega Kamenščaka, sicer tudi aktivnega člana Združenja prleških vojnih veteranov in zaslužnega aktivista v pred osamosvojitvenih in osamosvojitvenih procesih.

Rdeča nit vseh omenjenih dogodkov pa je bilo povabilo, priporočilo in sugestija, da se naj mladi in vsi polnoletni 9. junija v čim večjem številu udeležijo EU volitev ter tako sooblikujejo EU politiko v prihodnje. Lahko se udeležijo tudi predčasnega glasovanja od 4. do 6. junija. Pomembnost čim večje udeležbe, so še poudarili na kamenskih dogodkih, je mnogo bolj odločujoča, kot se mogoče sploh lahko dejansko zavedamo.

Tekst : Mischel Hojč, mladinski delavec, Foto: arhiv MCP-PC NVO, so. p.