Kultura

Odprt razpis za MIT2024 – Festival mladinskega inovativnega teatra

11. 10. 2023 avtor: KUD Pozitiv
logotip

KUD Pozitiv, ki deluje pod okriljem Dijaškega doma Ivana Cankarja, letos organizira že 2. Festival MIT – Festival mladinskega inovativnega teatra. Namen festivala je dati priložnost mladim gledališkim skupinam iz vse Slovenije, da pokažejo svoje delo, najboljše pa bodo zanj tudi nagrajene. Javni razpis za mladinske gledališke skupine je odprt do 22. 10. 2023.

Pogoji za sodelovanje:Srečanje mladinskih gledaliških skupin je namenjeno vsem ljubiteljskim gledališkim skupinam, pri čemer sta pogoja, ki ju morajo izpolnjevati igralci/nastopajoči, starostna omejitev do vključno 25 let, celotna predstava pa ne sme biti krajša od 30 minut. Prednost imajo sodobno ali inovativno zasnovane predstave z avtorskim pristopom.

Vse prijavljene predstave si najprej ogleda selektor MITA, ki nato izbere 5 tistih, ki se bodo potegovale za nagrado MUZA, in sicer MUZO za najbolj inovativno predstavo v celoti, MUZO za najboljšo predstavo po izboru občinstva in MUZO komisije za posebne dosežke.

Skupinam, ki se bodo uvrstile na MIT, bo na voljo sodobno opremljena gledališka dvorana, primerna tudi za plesne predstave z vso tehniko in tehnično pomočjo osebja festivala. Če skupina potrebuje specifično tehnično opremo, ki je organizator ne more zagotoviti, jo mora v dogovoru z organizatorji priskrbeti sama.

Izbor predstav temelji na naslednjih merilih: 1. celovitost predstave: ocenjuje se režijski pristop, prepričljivost odrskega izraza, prepričljivost igre, inovativnost v scenografiji, kostumografiji ter glasbeni opremi predstave; 2. avtorski pristop: prednost imajo predstave, ki so avtorske – tako na ravni besedila kot na ravni uprizoritvenih praks; 3. inovativnost predstave: prednost imajo sodobno ali inovativno zasnovane predstave, upošteva se inovativen pristop do študija, inovativno zasnovan koncept, aktualnost predstave, postavitev v širši družbeni koncept.

Skupine se prijavijo preko spletnega obrazca: https://docs.google.com/forms/u/1/d/14mD5yBO9_Jcjq9k5vHRAkLZ2uhf1KFJoDJ17tEx7riY/edit?usp=drive_web

Na prvem nivoju lahko sodelujejo vse predstave, ki se pravočasno prijavo. Rok za prijavo in oddajo videoposnetka je do 22. 10. 2023. Nabor izbranih predstav bo objavljen najkasneje do 8. 11. 2023. Otvoritev Festivala MIT in nastop prve tekmovalne skupine bo v torek, 9. 1. 2024, ostale predstave bodo sledile vsak naslednji torek do zaključka festivala in podelitve nagrad, ki bo v četrtek, 15. 2. 2024. Tekmovalne predstave bo ocenjevalna tričlanska strokovna žirija.

Festival MIT je bil prvič organiziran in izveden v šolskem letu 2022/2023, ko se je na razpis prijavilo veliko število mladinskih gledaliških skupin iz vse Slovenije. Festival je potekal v januarju 2023, strokovni selektor Radovan Jaušovec – Rado pa je na festival uvrstil 5 najboljših skupin: Češpljin kompot (Gledališče Julke Dolžan Žirovnica-Breznica), dve predstavi Gledališča Glej, Mladi Oder Amo SNG Nova Gorica in Gledališko Šolo Prve gimnazije Maribor. Žirijo, ki si je ogledala vse sodelujoče predstave, so sestavljali plesalka in koreografinja Kristýna Šajtošová, igralec, režiser in koreograf Sebastjan Starič ter igralec, režiser, scenograf ter plesalec Tomaž Štrucl. Žirija je ob koncu festivala podelila dve nagradi: MUZO za inovativnost je prejela skupina Češpljin kompot za avtorsko predstavo Kaj bi rekel Ivan?, MUZO za najboljšo predstavo v celoti pa je prejela skupina Gledališke šole Prve gimnazije Maribor za avtorsko predstavo #HOTDONKI.