Mladinsko delo

Oktober v barvah solidarnosti in umetnosti

6. 11. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
skupina ljudi

V začetku oktobra je v galeriji MC Patriota je zaživela prva samostojna razstava likovne umetnice Tine Naranđa z naslovom Orange ART: Življenje je pot. Na dogodku se je zbralo veliko število obiskovalcev_k, ki so pred ogledom razstave prisluhnili_e govoru odgovornega urednika Radia City Bora Greinerja ter glasbeni točki akademske violistke Špele Pirnat. Razstava, ki bo za ogled na voljo do konca novembra, pripoveduje zgodbo o življenjskem potovanju skozi odraslo dobo. Osredotoča se na preobrazbo, ki se zgodi od obdobja negotovosti in iskanja lastne poti do dosežkov, samozadostnosti in izpolnitve. Po otvoritvi razstave je Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) organiziral activity night, kjer so se udeleženci_ke v dvojicah pomerili_e v pantomimi in risanju. Tri najboljše dvojice so prejele simbolične nagrade.

ženska
Mlada umetnica in zdravnica Tina Naranđa

MCDD je organiziral tudi brezplačno delavnico DJ produkcije. Udeleženke in udeleženci so se učili izražanja preko ustvarjanja edinstvenih zvokov z mešanjem glasbe različnih žanrov. Po delavnici so priredili_e še disko večer v stilu 80.-ih in zaplesali_e v večer.

V soboto so zaposleni_e in prostovoljci_ke MCDD organizirali_e dogodek Sprehajališče poezije, v okviru katerega so dopoldne preživeli_e v družbi varovancev_k Lambrechtovega doma Slovenske Konjice. Skupaj so se odpravili_e na sprehod do kipa Ivana Minattija, kjer so se družili_e ob prebiranju poezije in proze ter se pogovarjali_e o pomenu umetnosti in izražanja.

Petek, 20. oktobra, in sobota, 21. oktobra, sta v MCDD minila v duhu digitalnih vsebin in umetne inteligence. V sodelovanju z Mrežo MaMa so v okviru projekta DIGSI – Digitalna generacija mladinskih centrov, ki ga sofinancira Ministrstvo za digitalno preobrazbo, udeležencem_kam omogočili_e dvodnevno usposabljanje, na katerem so raziskovali_e svet digitalnega mladinskega dela. Skozi različne aktivnosti so izpopolnjevali_e svoje veščine na področju računalniških iger, virtualne resničnosti, umetne inteligence ter digitalne komunikacije in se izobrazili_e o negativnih in pozitivnih vidikih omenjenih vsebin.

predavanje
Predavanje na temo podkasta

MCDD skupaj z Zavodom VOZIM izvaja projekt Najdi.se, ki naslavlja duševno zdravje mladih. V okviru projekta med drugim izvajajo motivacijske delavnice za mlade skupaj z mladimi vrhunskimi športniki_cami in poškodovanci_kami na invalidskih vozičkih. Dvoletni projekt se zaključuje z decembrom 2023 in je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

V preteklem tednu so v Hiši EU v Ljubljani organizirali_e zaključni dogodek projekta, na katerem so obiskovalcem_kam predstavili_e namen projekta, cilje za prihodnost in organizirali_e okroglo mizo, katere namen je bil povezati različne deležnike (strokovnjake_inje, mladinske centre, predstavnike_ce šol itd.) in opolnomočiti tiste, ki delajo z mladimi, za še bolj učinkovito podporo mladim na področju duševnega zdravja.

izobraževanje
Zaključni dogodek projekta Zavoda Vozim in Najdi.se

Minulo soboto, na najdaljšo noč v letu, so ob polni luni plesali čarovnice in čarovniki v MC Patriot. Potekal je koncert in performans domače zasedbe Vraževerje, ki jo sestavljajo Blaž Kokol, Miha Slapnik, Sebastjan Starc, Leo Gaberšek in Domen Godec. Predstavili so se s svežo ploščo ter še vročimi avtorskimi komadi, ki so jih pripravljali celo poletje. Njihovo glasbo bi lahko opisali kot misteriozno kombinacijo zvokov, ki izražajo teatralnost, drugačnost in predvsem skrivnostnost. Vzdušje na koncertu je bilo zasanjano, udarno, temačno a hkrati polno upanja, groteskno, iskreno in prepojeno z meglicami neznanega, kot se za omenjeno skupino ter rajanje ob Noči čarovnic spodobi. Dogajanje je potekalo dolgo v noč, za ogrevanje z zabavnimi disko ritmi sta poskrbela tudi atraktiven duo Bingl Bongl za mešalko. V podporo omenjeni skupini se je zbrala pisana druščina obiskovalcev iz različnih krajev.

koncert
Koncert skupine Vraževerje