Digitalizacija

Opolnomočenje žensk v digitalni dobi

9. 3. 2023 avtor: Uredništvo

Kljub temu, da je v digitalni svet vključenih vedno več žensk, je razkorak med spoloma v industriji še vedno velik. Med 25. in 30. junijem 2023 bo v mestu Valencia v Španiji potekala že četrta Poletna šola za ženske voditeljice v digitalni dobi (ang. Summer School for Female Leadership in the Digital Age), s katero želi Huawei mlade ženske opolnomočiti z veščinami in spretnostnimi, ki jih bodo potrebovale za prevzem vodilnih vlog v digitalni prihodnosti. Lokacija je bila razkrita danes na Mobile World Congress v salonu Women in Tech, ki ga je gostil Huawei.

Šola ponuja zelo raznolik program in nepozaben teden obarvan s tematskimi in kulturnimi dogodki. V sklopu šole se bodo udeleženke srečale s temami, povezanimi s tehnologijami IKT, politiko in ekonomijo. Pobliže se bodo spoznale s kodiranjem in kibernetsko varnostjo, trajnostjo in osebnim dobrim počutjem. Udeleženke bodo imele na voljo mojstrske tečaje, sodelovale pa bodo tudi v ekipnih projektih. Vrhunski strokovnjaki, govorci in mentorji bodo sooblikovali program, ki se lahko kosa z univerzitetnimi MBA-ji. Vsem sodelujočim bodo v celoti kriti stroški, kar vključuje prevoz v in iz Španije, vse obroke, program in dnevne izlete.

Tony Yong Jin, Huaweiev podpredsednik za evropsko regijo in glavni predstavnik evropskih institucij, je dejal: »Poletna šola 2023 bo še ena izjemna priložnost za bodoče voditeljice, da pridobijo sveže vpoglede v nove tehnologije. Huawei ostaja zavezan k podpori evropskih talentov ter širjenju in utrjevanju njihovih digitalnih veščin, s poudarkom na zelenem prehodu. Veselim se sodelovanja z našimi španskimi partnerji pri zagotavljanju še močnejše izobraževalne izkušnje pred španskim predsedovanjem EU.«

Opolnomočenje žensk v digitalni dobi
Opolnomočenje žensk v digitalni dobi

Berta Herrero, vodja oddelka za enakost, raznolikost in vključenost pri Huawei Europe in direktorica Šole za ženske voditeljice v digitalni dobi, je povedala: »Ženske iz vseh okolij morajo biti na čelu tehnološke revolucije, zato naš učni načrt vključuje orodja in veščine, ki so potrebne za uspeh v digitalnem prehodu. Najpomembneje je, da izbrane kandidatke prejmejo polno štipendijo, kar jim omogoča dokončanje programa. Tako se enake možnosti spremenijo v resničnost. Ne glede na to, ali prihajajo iz znanosti ali humanistike, imajo ženske ključno vlogo pri oblikovanju naše skupne prihodnosti. Nihče ne bi smel biti izključen iz razvoja novih tehnologij – pravzaprav je zagotavljanje, da v panogi dejansko obstaja raznolikost, prvi korak k izgradnji resnično enakopravnega, vključujočega sveta, brez pristranskosti in diskriminacije. Ponosna sem, da bo moja domovina Španija gostila prihajajočo izdajo programa, ki spreminja toliko življenj na najboljše.«

Na letošnji Poletni šoli v Španiji bo lahko sodelovalo 29 žensk – po ena iz vsake države članice EU ter po ena predstavnica z Zahodnega Balkana 6 in Ukrajine. Udeleženke bo izbrala ugledna žirija, sestavljena iz poslovnih direktorjev, oblikovalcev politik, profesorjev in zagovornikov enakosti.

Prijave za sodelovanje na poletni šoli so odprte do 15. marca 2023 na spletni strani https://www.europeanleadershipacademy.eu/female-leadership/ ali tukaj. Več o Poletni šoli za ženske voditeljice v digitalni dobi lahko preberete na povezavi.

O Poletni šoli za ženske voditeljice v digitalni dobi

Poletna šola za ženske voditeljice v digitalni dobi je del širše Huaweieve izobraževalne iniciative »Seeds for the future«. Doslej so potekale tri Šole za žensko vodenje v digitalni dobi: otvoritvena poletna šola v Lizboni avgusta 2021, zimska šola v Nici februarja 2022 in poletna šola v Pragi lani julija. Prejšnje izdaje šole so privabile več kot 6000 prijav študentk in mladih strokovnjakinj iz vse Evrope. Gre za program, ki omogoča najboljšo priložnosti na celini za mlade ženske, ki želijo pridobiti znanje, potrebno za oblikovanje tehnološke prihodnosti. Vizija Poletne šole se sklada z vizijo enakosti in vključenosti Evropske komisije, ki pravi, da bo do leta 2025 v Evropi dosežena enakost spolov.

Opolnomočenje žensk v digitalni dobi
Opolnomočenje žensk v digitalni dobi

O Huaweiu

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. Imamo približno 197 tisoč zaposlenih in delujemo v več kot 170 državah in regijah ter služimo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.

Naša vizija in poslanstvo je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in pameten svet. V ta namen bomo spodbujali vseprisotno povezljivost in spodbujali enak dostop do omrežij, omogočili storitve v oblaku in umetno inteligenco po vsem svetu, da zagotovimo vrhunsko računalniško moč, kjer je potrebno, zgradili digitalne platforme za pomoč vsem panogam in organizacijam, da postanejo bolj gibčne, učinkovitejše in dinamične, na novo opredelili uporabniško izkušnjo z umetno inteligenco in jo prilagodili ljudem v vseh pogledih, ne glede na to, ali so doma, v pisarni ali na poti.