Vključenost

Osebna inventura mladinskega delavca: Matjaž Vodeb

22. 1. 2020 avtor: Uredništvo

Matjaž Vodeb, mladinski delavec in del ekipe Zavoda BOB, je na uredništvo naslovil svoj zapis o njegovih “junakih preteklega leta”, tako jih je sam poimenoval. Kdo so in zakaj ravno oni, lahko izveste v spodnjem zapisu. 

Če seštejem nova poznanstva, če se nasmejim lepim spominom, če me “carkljajo” pohvale za opravljeno delo, če pozabim večkrat ranjen ponos in ob vsem tem še vedno iščem najpomembnejšo prelomnico preteklega leta, misli vedno znova rišejo obraze množice mladih aktivistov, ki jih NAS (saj v svoje delovanje vključujejo tudi ostale generacije) združuje zelen simbol v belem krogu. Govorim o slovenskih Gretinih vrstnikih, ki z organizacijo dveh množičnih protestov, mnogimi drugimi domiselnimi akcijami, vztrajnim petkovim zbiranjem pred parlamentom in neutrudnim “delom v ozadju” bogatijo vero v “politični vpliv” ulice.

Moji junaki preteklega leta so Mladi za podnebno pravičnost!

Mnogi, ki smo mladost preživljali na vzhodni strani “železne zavese”, smo v njihovi starosti poslušali velike besede o, takrat prevladujoči družbeni ureditvi, njeni nezmotljivosti, neminljivosti in drugih superlativih, ki so na las podobni samohvali danes “prevladujoče ideologije”. Pa so mnogi takrat rojeni hitro pozabili Aškerčevo konec sedemdesetihRoško v devetdesetihMetelkovo…in zanos, ki nas je željne “pravih sprememb” pogumno vodil na ulice, med množice strahu osvobojenih “anarhistov”. Generacije so verjele, sistem se je upiral, spremembe so se zgodile.

Do danes so že skoraj vsi “mladi preteklega sistema” zamenjali kolektivno borbo za udobne dnevne rutine in obvezno prisotno “pokroviteljstvo mladostni nadebudnosti”. Oprostite, ciljam zgolj na tiste, ki s pridobljeno družbeno močjo žugajo današnjim mladim, da so njihove sanje neuresničljive. Pa poglejmo še enkrat, če je to res.

Zahteve gibanja Mladi za podnebno pravičnost, september 2019:

Za vsako od zahtev obstaja strokovno in poglobljeno razumevanje tematike, za vsako zahtevo obstaja utemeljitev in ob tem nobena od zahtev ne izključuje, ne ločuje, ne zapostavlja ali favorizira posameznikov. In hkrati vse do zadnje zahtevajo iskren in objektiven (etičen) odnos strokovnjakov, angažiran in odgovoren odnos politikov, ki se odločajo na pobude državljanov, namesto da zgolj ugajajo družbenim elitam.

Hvala “junakom”, hvala življenju!

Vir in foto: Matjaž Vodeb, Zavod BoB