Aktivno državljanstvo

Participacija otrok: Otroci lahko marsikje dodajo nov zorni kot

20. 7. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
UNICEF Junior ambasador

Jakob, ki je sodeloval v projektu Sveta Evrope CP4Europe, piše o zaključni konferenci v Strasbourgu:

“Participacija otrok je po mojem mnenju zelo pomembna, saj lahko otroci dodajo nov ‘zorni kot’ oziroma nov pogled na marsikatero stvar. Dostikrat se zgodi, da imajo otroci zanimive ideje, ki so vredne razmisleka, vendar se jih ne upošteva, ker so ‘samo otroci’”

Udeležil sem se zaključne konference projekta CP4 Europe, ki je potekala v francoskem mestu Strasbourg od 4. do 8. julija letos. Ta projekt je trajal več kot leto dni, a sem se mu sam pridružil šele marca letos. Zdi se mi, da so projekti, kot je bil ta, zelo dobri in upam, da bodo obrodili veliko sadov.

Participacija otrok je po mojem mnenju zelo pomembna, saj lahko otroci dodajo nov ‘zorni kot’ oziroma nov pogled na marsikatero stvar. Dostikrat se zgodi, da imajo otroci zanimive ideje, ki so vredne razmisleka, vendar se jih ne upošteva, ker so ‘samo otroci’. S projekti kot je CP4 Europe poskušamo preprečiti, da bi se to dogajalo in poskušamo ozaveščati – predvsem odločevalce – da je participacija otrok pomembna.

Zaključna konferenca projekta CP4 Europe je bila še posebej prilagojena otrokom, z veliko odmori, sicer v angleščini, vendar je bilo vse v otrokom prijaznem jeziku.

Ideja projekta je bila, da se poveča ozaveščenost o participaciji otrok in ozaveščanju o pravicah otrok. Sodelovali pa smo s Svetom Evrope in sicer tako, da smo jim dali veliko predlogov in prošenj, kako lahko pomagajo in kako lahko vključijo participacijo otrok v zakone.

Del konference je bil tudi obisk ene izmed stavb Evropskega parlamenta in obisk prostorov Sveta Evrope. Imeli smo vodene oglede po obeh stavbah in izvedel sem veliko novih stvari.

Ogledali smo si tudi samo mesto, ki je zelo lepo in slikovito. Videl sem veliko znamenitosti, kot je Mala Francija (ali Petite France – slikovita četrt v Strasbourgu).

Po mojem mnenju je bila to zelo edinstvena izkušnja. Upam, da bo ta projekt obrodil sadove, zagotovo pa je meni pustil zelo lepe spomine, saj sem spoznal veliko novih ljudi, večina jih je iz drugih držav, zato je bilo še toliko bolj zanimivo, ko smo se pogovarjali in primerjali naše države.

Nastanjeni smo bili v Centru za mlade, ki je bolj na obrobju mesta in zelo lepo urejen. Med odmori smo lahko igrali biljard in namizni nogomet, saj je bila večina predavanj v zgradbi, kjer smo bili nastanjeni. To je bilo zelo dobro, saj nam ni bilo treba hoditi drugam na konference. Upam, da bo še več priložnosti, da sodelujem v takšnih projektih.

Jakob

Naslovna fotografija: Jakob na sredini med Junior ambasadorkama, ki sta prav tako sodelovali na konferenci. Foto: UNICEF Slovenija