Digitalizacija / Mladinsko delo

Pika STOP – mobilna aplikacija za vse, ki delajo s skupinami

12. 5. 2021 avtor: Zavod Nefiks

Si prostovoljec ali mladinski delavec? In ti včasih zmanjka idej, katero igro ali dinamiko uporabiti pri delu z mladimi? Na Zavodu Nefiks so v okviru projekta Akademija prostovoljstva razvili novo aplikacijo za pametne telefone, s katero želimo digitalno podpreti mladinsko delo.

Aplikacija je prosto dostopna v Trgovini Play na naslovu: Pika STOP – Aplikacije v Googlu Play (google.com).

Kot trenerji in prostovoljci na terenu so ugotovili, da je znanja kar nekaj, vendar je vsebina z različnimi metodami, dinamikami in igrami različno dostopna mladim. Starejši se spominjajo, kako so primerne igre iskali po knjigah, ki so bile dostopne v knjižnici. Kasneje so lahko nekaj stvari poiskali že na spletu, sedaj pa lahko igre nosimo kar na telefonu v svojem žepu ali torbici.

Kot prostovoljci v projektu Akademija prostovoljstva so želeli mlade podpreti na njim bolj domačem terenu. S pomočjo trenerjev v projektu Akademija prostovoljstva so začeli graditi bazo iger. Vsebinsko sta jim bila v pomoč tudi Rafo Pinosa ter Gašper Otrin, ki sta na področju iger v Sloveniji velika strokovnjaka. Iz tehničnega vidika priprave aplikacije so v začetnih korakih vključili študentko na praksi za pomoč in dokončanje aplikacije pa so se priključiti tudi fantje iz Zavoda 404.

Njihova želja od začetka je bila, da razvijejo aplikacijo z dobro bazo iger na enem mestu, ki deluje tudi na področjih, kjer ni internetnega dostopa. Z razvojem aplikacije so želeli skrajšati čas iskanju ustrezne vsebine, ki bo pomagala pri raznolikosti programov za prostovoljce in mladinske delavce.

Veseli bodo tudi pripomb in predlogov za izboljšavo aplikacije iz vaše strani. Graje, pripombe in pohvale sprejemajo na elektronskem naslovu nefiks@nefiks.si.

Aktivnost sofinancirata Ministrstvo za javno upravo v okviru Javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019 in Urad RS za mladino.