Okolje in trajnost

Podnebno nomadstvo

12. 11. 2020 avtor: Uredništvo

Zavod Voluntariat je konec septembra s skupino študentov Erasmus + s Poljske, Makedonije in Portugalske izvedel delavnico na temo podnebnih beguncev.

Globalno segrevanje je dejstvo, ki povzroča veliko težav ne samo za okolje, ampak tudi za ljudi. Ena izmed tem, ki jim je treba posvetiti pozornost kadar govorimo o podnebnih spremembah je migracija prebivalcev najbolj ogroženih regij na svetuUmik obale, širjenje puščave, porast povprečne temperatue – to so razlogi zakaj se bo predvidoma do leta 2100 število letnih pridelkov skrčilo do 90%.

Kakor kažejo podatki v poročilu IPCC (Intergovernmental panel on Climate Change) bo v 80 letih, okvirno 30 milijonov prebivalcev Bangaldeša moralo zapustiti svojo domovino zaradi klimatskih sprememb. Z namenom soočanja z novimi globalnimi izzivi, v okviru tednov vseživljenskega učenja v Ljubljani, so se odločili povabiti mednarodno skupino študentov in skupaj odpreti debato o podobi našega planeta leta 2070.

Glavni cilji so bili:                                                                                   

– Razumevanje globalnih mehanizmov, ki vodijo do migracij zaradi podnebnih/okoljskih sprememb (environmental refugees)

– Dvig znanja o vprašanjih podnebnih sprememb, njihovem globalnem kontekstu in medcelinskih povezavah

– Dvig veščin glede kritične ocene informacij

Skupina je analizirala štiri regije, kjer globalno segrevanje sili ljudi, da zapustijo domove: Aljasko, Kiribate, Burkino Faso in Vietnam. Analizirali so podnebne, socialne in ekonomske razmere, ki vplivajo na problem. Skupina v parih je govorila o rezultatih svojih raziskav, ki je jih pripravila pred delavnico. V iskanju rešitev so analizirali modele iz publikacij OZN in videoposnetkov na Youtube. Primerjali so tudi pomene: državljanstvo in identiteta ter migrant in begunec.

Na Zavodu Voluntariat menijo, da na tema zahteva veliko več pozornosti in upoštevanje kompleksnih družbenih izzivov. Zato se trudijo, da bi bilo globalno učenje in širjenje miru pomemben del vsake lokalne in mednarodne aktivnosti.

Vir: Zavod Voluntariat