Organizacije za mlade / Prostovoljstvo

Poletno dogajanje v mladinskem sektorju: Deana Pettirosso, MC ZOS

9. 9. 2020 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Na portalu mlad.si smo to poletje zbirali in delili uspešne zgodbe mladih in mladinskega dela, ki jih je pisalo poletno dogajanje v organizacijah mladinskega sektorja. Z vami delimo zadnjo uspešno poletno zgodbo iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi (MC ZOS) ter izkušnjo njihove mlade prostovoljke Deana Pettirosso.

Nova realnost je posegla tudi globoko v mladinsko delo in zaradi hitrega širjenja koronavirusa letošnje leto mineva v prav posebnem vzdušju.  V Mladinskem centru Zagorje ob Savi so se novim razmeram hitro prilagodili in speljali vse zadane aktivnosti, ki pa so aktualne še v septembrskem času.

Ekipa  mladinskih delavcev in prostovoljcev MC ZOS-a so skupaj z Društvom prijateljev mladine Zagorje ob Savi in Večgeneracijskim centrom Zasavje letos ponovno organizirali pester počitniški program za najmlajše občane. Brezplačne aktivnosti so potekale skoraj vsak dan na prostem, saj so se mladinski delavci in otroci družili v parku dr. Janeza Drnovška, na terasi pred knjižnjico in v dnevnem centru.

Pred koncem tedna, ob petkih so dopoldneve popestrili tudi otrokom v krajevnih skupnostih Šentlambert, Podkum in Izlake. Mladinski delavci so mladim prosti čas zapolnili z ustvarjalnimi delavnicami, družabnimi igrami in s športnimi aktivnostmi. S tem so mladim približali mladinsko delo in jih seznanili z možnostmi, ki jih lahko koristijo tudi v času šole.

Počitniške aktivnosti pa niso poletja popestrile samo najmlajšim, ampak tudi mladinskim delavcem in prostovoljcem, ki so skozi poletje nabrali nove izkušnje, med seboj spletli prijateljstva in koristno zapolnili počitniške dni.

Svojo izkušnjo je prostovoljka MC ZOS-a Deana Pettirosso opisala takole: »V Mladinskem centru Zagorje ob Savi sem prostovoljka že eno leto in ko so mi ponudili, da se jim pridružim pri izvajanju poletnih aktivnosti, sem bila seveda takoj za. Zelo všeč mi je bilo, da sem lahko sodelovala na različnih aktivnostih. Umetniške, športne in tudi pri različnih igrah. Po štirih mesecih brez socialnih stikov zaradi prepovedi druženja so bile delavnice odlične za ponovno vzpostavitev socialnih stikov pred začetkom novega šolskega leta. Prijetno mi je bilo delati z otroki, saj so zelo resnicoljubni in takoj povejo če jim kaj ni prav. Med pripravami na delavnice sem se naučila plesti zapestnice, izdelovati sestavljanke in veliko novih zabavnih in poučnih iger. Spoznala sem tudi veliko novih ljudi in ustvarila nova prijateljstva s so-prostovoljci.«

Vir in Foto: Mladinski center Zagorje ob Savi