Organizacije za mlade

Poletno dogajanje v mladinskem sektorju: Patricija Gornjec, Skavti

19. 8. 2020 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Na portalu mlad.si smo to poletje pričeli z deljenjem uspešnih zgodb mladih in mladinskega dela, ki jih piše poletno dogajanje v organizacijah mladinskega sektorja

Poletje je namreč čas, ko mladinski centri in organizacije pripravljajo pestre poletne programe ter s tem mladim v svoji okolici nudijo kakovostno preživljanje počitnic in pridobivanje izkušenj ter dodatnih znanj, ki jih ponuja mladinsko delo.

Svojo poletno zgodbo so tokrat z nami delili z Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) ter njihova mlada voditeljica Patricija Gornjec, po skavtsko radovedna bobrovka, voditeljica volčičev in volkuljic iz stega Krško 1., ki je predstavila, kaj ji skavtstvo pomeni. 

Patricija je poudarila kako so so hvaležni, da je bilo kljub vsej situaciji letos možno izpeljati poletni tabor, ki so se ga mladi skavtje in skavtinje še kako veselili in težko ga pričakovali.

Kot vsako leto dosedaj, je tudi letošnji tabor imel svojo prav posebno tematsko zgodbo. Letos so se mladi skavtje in njihovi mentorji “prelevili” v popotnike skozi čas, kjer so lahko raziskovali različna zgodovinska obdobja (čas Rimskega imperija, srednjega veka, Starega Egipta, Divjega zahoda, srednjega veka na Irskem in novega veka – na Karibe). V vsakem izmed njih so se skozi reševnje izzivov naučili nekaj novega in s pomočjo varuha časa, rešili Morgan, popotnico v času, ki je bila po nekakšnem spletu okoliščin ujeta pri gusarjih na Karibih in se ni mogla vrniti nazaj v sedanjost. Skozi različne zgodbe in aktivnosti so tako mladi spoznavali vrednote, ki so pomembne za dobro sodelovanje v skupnosti, prilagajanje, razumevanje drug drugega in ne nazadnje, spoštovanje ter sklepanje tesnih prijateljskih vezi.

Veliko časa so preživeli v naravi, kjer so utrjevali ali pa pridobivali veščinska znanja, kot so stezosledstvo, prva pomoč, orientacija, priprava ognja. S tem so urili ročne spretnosti in bili zelo športno aktivni.

“Zame je vsako skavtsko leto nova zgodba. Zgodba, ki jo ustvarjam s svojimi sovoditelji za otroke, ki si želijo in »kličejo« po različnih dogodivščinah, izzivih, izkušnjah v naravi. Vsaka skavtska aktivnost prinese novo izkušnjo, ki te bo bogatila skozi celo življenje.” je povedala voditeljica skavtskega tabora Patricija Gornjec.

V spodnjem videu pa nam predstavlja njeno osebno izkušnjo, kjer pove kaj ji skavtsvo predstavlja: “Skavtstvo je v moje življenje prineslo ogromno pozitivnih sprememb, saj je z motivacijo in voljo vse mogoče!” 

Vir: Patricija Gornjec, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov