Prostovoljstvo

Pomagaj po svojih močeh

24. 11. 2023 avtor: Uredništvo
božični okrasek

Za mnoge najlepši, najbolj prazničen in najbolj čaroben mesec je pred vrati! December je čas druženja, družine in prijateljev, dobre hrane in miru. Lahko si le želimo, da bi zadnji mesec v letu tako, kot smo opisali, doživljali vsi. Za nekatere je to namreč čas finančnih, osebnostnih, družinskih in drugih stisk.

Seznam akcij

Če imaš možnost, te vabimo, da pomagaš socialno šibkejšim, predvsem otrokom in starostnikom. Izberi si eno izmed spodaj naštetih akcij in pomagaj po svojih močeh. K dobrodelnosti povabi še kakšnega prijatelja in tvoje srce se bo napolnilo z dobroto. Več informacij o posameznih akcijah lahko poiščeš na povezavah, ki so pripisane vsaki akciji!

Božiček za en dan

Gre za neprofitni projekt, ki je lani obdaril več kot 13.000 otrok in starostnikov. Ideja v celoti temelji na prostovoljstvu. Kdor si želi sodelovati, lahko postane Božiček ali prostovoljec. Navodila za Božičke so preprosta: obiščeš spletno sran, se registriraš, izbereš otroka ali starostnika, pripraviš darilce po navodilih, okrasiš darilno škatlo in jo odneseš na zbirno mesto. Vendar pohiti – zadnji dan za oddajo darilc 28. november!

Trije zimski botri

To je akcija oziroma projekt, ki so ga tri prijateljice začele decembra 2013 v želji, da bi s pomočjo prijateljev v prazničnih dneh obdarile nekaj pomoči potrebnih otrok, navajajo na spletnem mestu projekta. Obdarovanje poteka tako, da v sodelovanju z enotami Zveze prijateljev mladine Slovenije ter drugimi humanitarnimi in dobrodelnimi društvi in organizacijami prostovoljci Treh zimskih botrov zberejo pisemca otrok iz socialno nespodbudnih okolij, v katerih so napisane njihove skrite želje. Pisma uredijo in naložijo na spletno stran, kjer si lahko nato vsakdo izbere svojega. Darilo moraš pripraviti do navedenega roka, ga zaviti in dostaviti v enega izmed zbirnih in prevzemnih mest. Darila se zbirajo med 24. in 27. novembrom ter med 1. in 4. decembrom.

Miklavževi angelčki

Miklavževi angelčki so prostovoljci, ki pripravljajo, zavijajo in razvažajo darila za otroke iz socialno ogroženih družin. Gre za akcijo Slovenske karitas v sklopu programa youngCaritas – Mlade Karitas. Lani je pri akciji sodelovalo že 367 Miklavževih angelčkov, ki so skupaj osrečili 503 otroke. Prostovoljec oziroma Miklavžev angelček lahko postane kdorkoli: izpolni obrazec, pripravi darilo in ga oddaj na zbirno mesto ali pošlji po pošti. Prijaviš se lahko do nedelje, 26. novembra, darilo pa lahko oddaš do petka, 1. decembra. Pohiti s prijavo!

Pismo za lepši dan

Napiši pismo in osreči starostnika! Gre za akcijo youngCaritas. Po prijavi za pisca pisma, boš prejel elektronsko sporočilo s podrobnejšimi navodili. Napisano pismo pošlji na Slovensko Karitas. Tam ga bodo prostovoljci prevzeli in ga poslali na ustrezen naslov. Po želji lahko k pismu dodaš kakšno malenkost. Akcija traja do 1. decembra!