Prostovoljstvo

Pomoč UNICEF-ovih prostovoljk in prostovoljcev

29. 3. 2022 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

UNICEF je od 17. marca v Ukrajino in mejne države odposlal 85 tovornjakov s skupaj 858 tonami nujne pomoči za otroke in družine. Del pomoči so zagotovili tudi darovalci iz Slovenije, ki so preko UNICEF-a Slovenija namenili več kot 400.000 € za otroke iz Ukrajine. UNICEF Slovenija s prostovoljci pomoč nudi tudi v azilnem domu v Logatcu, kjer je nastanjenih več kot 100 otrok iz Ukrajine. Ker so potrebe velike, organizacija nadaljuje z zbiranjem pomoči.

UNICEF je v Ukrajini prisoten 25 let, s programi za čisto pitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobraževanje, psihosocialno pomoč in zaščito. Lani je organizacija tako zagotovila pomoč za 820.000 ljudi, od tega 510.000 otrok. 

Trenutno je v Ukrajini 140 ljudi, ki delajo za UNICEF, v državo pa jih pošiljajo še več, saj potrebe naraščajo. Donacije za otroke iz Ukrajine zbira tudi UNICEF Slovenija, z darovalci pa so za pomoč najranljivejšim do sedaj namenili prek 400.000 €.

»Vsak otrok bi moral imeti ljubeče in varno otroštvo. Zaradi solidarnosti in sočutja darovalcev iz Slovenije si bo marsikatera družina iz Ukrajine boleče dni, ki jih doživlja, zapomnila tudi po solidarnosti,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, ki se darovalcem zahvaljuje za vso podporo. »Ker so potrebe na terenu velike, nadaljujemo z zbiranjem pomoči. Šteje vsaka donacija, saj lahko na primer že 40 € preskrbi eno družino z nujno pomočjo v obliki vode ter sanitetnih in higienskih pripomočkov.«

Pomagajo tudi v Logatcu, kjer je nastanjenih več kot 100 otrok iz Ukrajine

Od 24. februarja je Ukrajino zapustilo že več kot 1,5 milijona otrok. V tako imenovanih Modrih točkah, ki so vzpostavljene v mejnih državah, UNICEF skupaj s partnerji zagotavlja varne prostore za matere in otroke iz Ukrajine ter dostop do nujnih storitev – tudi psihosocialne podpore ter podpore za otroke brez spremstva in tiste, ki so ločeni od družin.

Več kot 100 otrok iz Ukrajine pa je trenutno nastanjenih v azilnem domu v Logatcu. V sodelovanju s partnerskimi organizacijami je tam prisoten tudi UNICEF Slovenija, kjer s pomočjo prostovoljcev dvakrat tedensko izvaja usmerjene aktivnosti za otroke, ki doživljajo ali so doživeli težke izkušnje, kar lahko povzroči psihološke travme. Zaradi težkih nepredvidljivih bolečih izkušenj so nekateri otroci izgubili občutek stabilnosti, zato je izredno pomembno, da se preko načinov razbremenjevanja in povezovanja z otroki vzpostavlja predvidljiv red in zdrava rutina, kar ima pomirjujoč učinek. UNICEF Slovenija bo nadaljeval tudi z oceno potreb in spremljanjem položaja otrok ter njihovih spremljevalcev, ker je to ključno za oblikovanje odziva in oblik pomoči.

Ker bi potrebovali še več pomoči prostovoljk in prostovoljcev za izvajanje aktivnosti v azilnem domu Logatec, vas lepo vabijo, da se pridružite njihovi ekipi. Azilni dom Logatec obiskujejo dvakrat na teden – vsak torek med 11.00 in 13.00 in vsak četrtek med 13.00 in 15.00. Pred prvim odhodom poskrbijo za kratko uro in pol dolgo online usposabljanje, kjer vas opremijo z vsemi pomembnimi informacijami. Aktivnosti psihosocialne podpore in pomoči izvajajo večinoma skozi usmerjene igre, športne in ustvarjalne aktivnosti. V kolikor imate čas in voljo, jim lahko pišete na aida.hajdarevic@unicef.si, vaše pomoči bodo zelo hvaležni.