Neformalno izobraževanje

Potekala je druga okrogla miza mladih na temo trajnostnega razvoja

23. 3. 2023 avtor: Inštitut ASEF

V sredo, 15. marca, je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) organizirala drugo letošnjo interdisciplinarno okroglo mizo v okviru Tutorstva ASEF. Na okrogli mizi je beseda tekla o delu mladih raziskovalcev v sklopu tutorskih skupin, ki so obravnavale enega od ciljev trajnostnega razvoja, kot jih opredeljujejo Združeni narodi (ZN). 

Jure Leskovec
dr. Jure Leskovec

Dogodek je otvoril dr. Jure Leskovec, soustanovitelj ASEF-a, ki je v svojem uvodnem nagovoru povedal, da se skozi vaje tutorstva tutoriranci naučijo veščine strukturiranega razmišljanja, ki je pomembna za nadaljnji karierni razvoj. Poleg tega tematika letošnjega Tutorstva ASEF zadeva vse nas in je pomembno, da se rezultati tutorskih skupin delijo s širšo javnostjo.

Na okrogli mizi so z ugotovitvami, do katerih so prišli med tutorskimi srečanji, sodelovali mladi člani skupnosti ASEF iz petih tutorskih skupin:  

Mladi znanstveniki so predstavili ključne ugotovitve svojih esejev, ki jih pripravljajo znotraj tutorskih skupin. Dotaknili so se pomembnih tematik, kot so razvoj jedrske energije v Sloveniji, preprečevanje širjenja odpornosti na antibiotike, gradnja trajnostnih urbanih površin na primeru Nizozemske, zagotavljanje dostopne elektrike s pomočjo umetne inteligence in problematika inovativnosti v farmacevtski industriji. Tekom debate so predstavniki tutorskih skupin poudarili pomen interdisciplinarnosti za globalne izzive in učinkoviti pristop k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Predstavili so tudi svoje razmišljanje o tem, ali nam bo uspelo postati zelena družba. 

Okroglo mizo je povezovala Maja Stepančič, voditeljica na Valu 202.


ASEF tutorski program

Tutorstvo ASEF je program, ki zajema delo z mladimi člani skupnosti ASEF v manjših skupinah v obliki samostojnega raziskovanja, razpravljanja in pisanja prispevkov na družbeno aktualne teme, kar vodijo tutorji po posameznih področjih.


Dogodek se je organiziral s podporo Urada RS za mladino.