Vključenost

Poziv vladam, da z ustreznimi ukrepi zaščitijo otroke

10. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Gospodarske posledice pandemije covida-19 bi do konca leta lahko v svetu v revščino pahnile še dodatnih 86 milijonov otrok. Število revnih otrok bi se tako povečalo za 15 odstotkov in doseglo 672 milijonov, v skupni raziskavi opozarjata Unicef in Save the Children. Organizaciji vlade pozivata k takojšnji razširitvi programov socialne zaščite. Unicef Slovenija je ob tem naslovila poziv na slovensko vlado, naj zaščiti otroke pred revščino in k temu pristopi odločneje kot v prejšnji krizi.

Skoraj dve tretjini teh otrok živi v podsaharski Afriki in južni Aziji. Vendar je pričakovati, da bi do največjega porasta števila revnih otrok – kar 44-odstotnega – lahko prišlo v državah Evrope in srednje Azije, kaže raziskava, ki sta jo Sklad ZN za otroke (Unicef) in neprofitna organizacija Save the Children izvedla na podlagi projekcij Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada in podatkov o prebivalstvu v okoli stotih državah.

Razsežnost finančnih stisk v družinah ogroža napredek, ki je bil v preteklih letih dosežen pri zmanjševanju revščine otrok in bo otroke pustil brez nujnih storitev,” je opozorila Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicef-a. “Brez premišljenih in usklajenih ukrepov, bi bile lahko družine, ki komajda shajajo iz meseca v mesec, pahnjene v revščino, najrevnejše družine pa bi se lahko soočile z najhujšo prikrajšanostjo v zadnjih desetletjih,” pa so sporočili iz Unicef Slovenija.

Organizaciji opozarjata na dvojen vpliv svetovne gospodarske krize, ki je posledica pandemije, in z njo povezanih ukrepov za zajezitev. Takojšnje posledice izgube dohodka pomenijo, da si družine težje privoščijo osnovne dobrine za preživetje, vključno s hrano in vodo. Pomenijo tudi, da omejijo izdatke za zdravstveno oskrbo in izobraževanje, otroci pa so bolj izpostavljeni otroškim porokam, nasilju, izkoriščanju in zlorabam. Ko pride do fiskalnih posledic krize, se lahko zmanjša tudi obseg in kakovost storitev, od katerih so odvisne družine.

UNICEF Slovenija poziva vlado k vzpostavitvi medresorske skupino za boj proti revščini

Organizaciji vlade pozivata k takojšnji razširitvi programov socialne zaščite, vključno s finančno podporo, zagotavljanjem šolske prehrane in otroškimi dodatki. Vse to so ključne naložbe, ki se nanašajo na neposredne finančne potrebe in postavijo temelje, da se države pripravijo na morebitne prihodnje krize, so še poudarili. Unicef Slovenija je ob tem naslovila poziv na slovensko vlado, naj zaščiti otroke pred revščino in k temu pristopi odločneje kot v prejšnji krizi, “ko nismo uspeli preprečiti zdrsa velikega števila otrok pod prag revščine“. Podatki iz leta 2018 kažejo, da je pod pragom revščine živelo 11,7 odstotka otrok oziroma 45.000 otrok, opozarjajo.

Skrbi jih, da bomo znova priča zdrsu številnih otrok v revščino, ker je epidemija covida-19 neposredno prizadela tudi številne otroke, ki živijo nad pragom revščine v gospodinjstvih z nižjimi prihodki. Za odpravo in preprečevanje revščine otrok pozivajo k vzpostavitvi medresorske skupino za boj proti revščini, ki bi vključevala tudi nevladne organizacije. Ta bi spremljala položaj otrok na nacionalni ravni in oblikovala ukrepe. Opozorili so še, da je nemudoma potrebno oceniti in zagotoviti potrebno finančno in materialno pomoč družinam, ki so ostale brez rednih prihodkov za preživetje.

Več tukaj.

Nuša Derenda podprla kampanjo Unicef-a 

Unicef pomaga reševati življenja otrok in blaži posledice pandemije za vse otroke sveta. V sodelovanju s partnerji zagotavljajo zaščitno opremo in higienske pripomočke zdravstvenim delavcem, dostop do čiste vode, nujno zdravstveno oskrbo, spodbujajo higienske prakse in nadaljevanje izobraževanja v kriznih razmerah.

novi kampanji zbirajo sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom sveta v boju proti koronavirusu in zaščito pred njegovimi katastrofalnim posledicami. Kampanjo je podprla tudi znana slovenska glasbenica Nuša Derenda, ki je posodila svoj glas in tako znova podprla pomoč otrokom. O svoji dosedanji izkušnji pravi: “Z UNICEF-om Slovenija sodelujem že vrsto let. Pred leti sem bila del odprave v Zambijo, kjer sem na lastne oči spoznala izjemno slabe življenjske razmere, v katerih živijo najranljivejši otroci. Nikoli ne bom pozabila občutka, ko sem v rokah držala podhranjeno deklico Hope, ki je prav zaradi UNICEF-ove pomoči okrevala in mi, kot že njeno ime pove, dajala upanje tudi za vse ostale otroke. Obenem sem se na lastne oči prepričala, kako UNICEF-ovi programi rešujejo ali izboljšujejo življenja teh otrok. V kampanji za zaščito otrok pred posledicami koronavirusa sem z veseljem posodila svoj glas. UNICEF si v teh kriznih časih prizadeva za zaščito otrok tako po svetu kot tudi  v Sloveniji. Vesela bom, če tudi vi podprete to pomembno kampanjo, kajti koronavirus se ne bo končal za kogarkoli izmed nas, dokler se ne bo končal za vse nas.” 

Vir in foto: UNICEF Slovenija