Mladinsko delo

POzOr, Fake news!

17. 11. 2023 avtor: Mladinska mreža MaMa
mobilni telefon, novičarski portal, lažne novice

Informacijska družba poleg številnih ugodnosti in svoboščin prinaša tudi celo paleto nevarnosti in pasti. Na Mreži MaMa so se tokrat osredotočile na medijsko pismenost in kritično presojanje informacij v medijih in na spletu.

Na javni razpis Ministrstva za kulturo je ekipa Mreže MaMa prijavila mini projekt »’Fake news’ indikatorji_ke«. Njegov namen je prispevati k razvoju kritičnega razumevanja in presojanja informacij v medijih in na spletu, zasnovati usposabljanje za prepoznavanje dezinformacij v medijih in na spletu ter ozavestiti razsežnosti in posledice sovražnega govora v teh za ranljive družbene skupine. Glede na to je bila zasnovana metodologija usposabljanja, ki jo je Mreža MaMa testirala skupaj z 12-imi mladinskimi delavci_kami iz različnih koncev Slovenije. Projektu so se pridružili: Ljudska univerza Radovljica, Ljudska univerza Ormož, Mladinski center Dravinjske doline, Mladinski kulturni center Maribor, Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, LokalPatriot Mladinski klub DNŠ, Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana – MC Podlaga, Zavod Mladinski center Kotlovnica Kamnik, Društvo ŠKUC, Javni zavod Športni in mladinski center Piran – Mladinski EPI center Piran, Zavod za mladino in šport Trbovlje ter Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice – MC Brežice.

Sodelujočim je bila na usposabljanju predstavljena tudi metodologija delavnice, ki je bila zasnovana za delo z njihovimi uporabniki_cami. Njena osnova je obravnava dejanskega medijskega prispevka, ki je bil objavljen na spletu in vsebuje informacije, ki bi lahko napeljevale k lažnim podatkom, napačni interpretaciji in spodbujanju sovraštva do različnih družbenih skupin. V nadaljevanju projekta bo sledilo načrtovanje mladinskih delavcev_k, kako bodo naučeno in preizkušeno metodologijo izvedli_e z uporabniki_cami v svojih okoljih, za projektno ekipo Mreže MaMa pa sledi snemanje tematskih podkastov in končna priprava video izobraževalnega gradiva na temo sovražnega govora.