Zdravje

Praznovanje v času epidemije

24. 12. 2020 avtor: Uredništvo

Vlada RS je z 18. decembrom epidemijo v Sloveniji podaljšala za 30 dni, saj se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco.

Z današnjim dnem se med prazniki nabor dovoljenih dejavnosti znova krči. Od četrtka, 24. 12. 2020, do 4. januarja 2021 bo tako spet veljal strožji režim. Po vsej državi so zaprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice, trgovine s tehničnim blagom, drevesnice in vrtnarije  ter prodajalne s storitvami izdelave montaže, popravil in vzdrževanja.

Skladno z vladnim odlokom so od danes pa do 4. januarja lahko odprte le prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe.

Od danes opoldne do jutri do 20. ure bo dovoljeno gibanje med občinami in regijami, za obisk svojcev. Od petka zvečer pa bo gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije. Je pa med izjeme, ki dovoljujejo prehod občinskih meja, dodana individualna športna aktivnost ali gibanje v naravnem okolju izven naselij.

Med prazniki bo deloval javni potniški promet, uporaba oz. delovanje vlakov in avtobusov bo nemoteno, v skladu z ukrepi in priporočili NIJZ-ja (razdalja, razkuževanje, maske, 50-odstotna zasedenost).

Seveda pa v veljavi ostajajo vsi ostali preventivni ukrepi, kot so redno umivanje in razkuževanje rok, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in vzdrževanje distance vsaj dveh metrov. Zato med prazniki ne pozabite na zdrav pozdrav!

Vir: Ministrstvo za zdravje RS in Ministrstvo za notranje zadeve RS