Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Predčasna volišča odprta

6. 6. 2024 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Polnoletni državljani lahko že od torka, 4. junija, pa do danes, 6. junija, med 7. in 19. uro, na predčasnih voliščih oddajo svoj glas za kandidate za člane Evropskega parlamenta in svojo odločitev glede treh posvetovalnih referendumov.

Volivci lahko predčasno glasujejo le v okraju svojega stalnega bivališča, za takšno obliko glasovanja pa se jim ni potrebno predhodno posebej prijavljati. Na volišču potrebujejo le osebni dokument zaradi identifikacije, ni pa jim potrebno prinesti obvestila, ki so ga prejeli na domači naslov.

Po vsej državi je tako odprtih 97 volišč za predčasno glasovanje, tako tudi na sedežih upravnih enot v Pomurju, v Ljutomeru na Vrazovi ulici 1. Tukaj je možen dostop tudi gibljivo oviranim, saj se z avtomobilom lahko pripeljete dobesedno tik do dvigala in takoj po izstopu iz dvigala v tretjem nadstropju opravite svojo državljansko dolžnost.

V nedeljo bodo volivci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirali devet poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu. Hkrati bodo na treh posvetovalnih referendumih odgovarjali na štiri referendumska vprašanja: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.