EU zadeve

Predsednica Evropske komisije predstavila vizijo močnejše Evrope

17. 9. 2020 avtor: Uredništvo

“Priložnost, da postanemo močnejši ter pri tem ustvarimo priložnosti za jutrišnji svet, ne pa zgolj rešujemo krize včerajšnjega. Imamo vse, kar potrebujemo, da se to lahko zgodi. Otresli smo se starih izgovorov in malega domačega udobja, ki so nas vedno zavirali. Imamo vizijo, imamo načrt in imamo naložbe. Zdaj je čas, da se lotimo dela.” Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, je včeraj v svojem govoru o stanju v Uniji, predstavila svojo vizijo za močnejšo Evropo po pandemiji koronavirusa in začrtala pot za nov zagon. Govor predsednice so skupaj z mladinskimi delavci v živo, s pomočjo informacijskih točk Europe Direct, spremljali tudi mladi v Celjskem mladinskem centru, koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks in novomeškem “coworking” centru.

V prijetnem vzdušju so organizirali spremljanje govora v živo. Vsi, ki so se ogleda udeležili so bili navdušeni nad akcijo, saj so pozitivno  ocenili možnost, da govor skupaj spremlja več generacij in da s tem dobijo pregled nad dogajanjem v Evropski Uniji. Skupaj so imeli priložnost komentirati govor predsednice in predloge, ki jih je predstavljala.

Predsednica Evropske komisije se je v svojem govoru najprej dotaknila letošnjega leta, ki ga je v Evropi močno zaznamovala pandemija novega koronavirusa COVID-19. Poudarila je da smo v teh zadnjih šestih mesecih Evropejci in Evropejke pokazali, kako zelo močan je dejansko človeški duh. “Virus je spremenil način, kako se vedemo in komuniciramo – držimo se narazen, obraze nam zakrivajo maske. Pokazal nam je, kako zelo krhka je dejansko naša skupnost vrednot – in kako zelo hitro se ta lahko zamaje drugje po svetu in celo tu v naši Uniji”, je še poudarila Von der Leyenova.

Predstavila je instrument NextGenerationEU, s katerim ima Evropa enkratno priložnost, da na načrtovan način doseže spremembe. V njem so zajeti glavni ukrepi Evropske komisije, da bi Evropa postala okolju prijaznejša, digitalna in odpornejša. “Evropski zeleni dogovor je naš načrt za ta prehod”, je prepričana Von der Leyenova. Tu vidi pomembno vlogo mladih, saj se vse več mladih zavzema za podnebne spremembe in so gonilna sila tega področja. Po njenem mnenju je zastavljeni cilj za leto 2030 ambiciozen, dosegljiv in koristen za Evropo.

Osredotočila pa se je tudi na moderno tehnologijo in digitalno prihodnost Evropske unije. Prav ta je mladim v času pandemije omogočila učenje na daljavo. Vsekakor pa potrebujemo skupni načrt za digitalno Evropo z jasno opredeljenimi cilji za leto 2030, kot so povezljivost, znanja in digitalne javne storitve. Upoštevati moramo jasna načela: pravico do zasebnosti in povezljivosti, svobodo govora, prost pretok podatkov in kibernetsko varnost.

V zaključku je von der Leyenova poudarila, da je to svet, v kakršnem hočemo živeti, kjer smo združeni v raznolikosti in nasprotjih in kjer si skupaj prizadevamo, da bi premostili medsebojne razlike ter si pomagamo skozi težke čase. Evropa je prostor, kjer danes gradimo bolj zdrav, močnejši in bolj spoštljiv svet, kakršnega želimo za svoje otroke.

In prav v prihodnosti, ki je odvisna od nas samih, vidi Von der Leyenova ključno vlogo prihodnjih generacij: “A medtem ko želimo svoje otroke učiti o življenju, so prav oni tisti, ki nas učijo, kaj je v življenju pomembno. Preteklo leto nam je pokazalo, kako zelo to drži. Lahko bi govorili o milijonih mladih, ki zahtevajo spremembe za boljši planet. Ali o sto tisočih čudovitih mavricah solidarnosti, s katerimi so naši otroci krasili okna po Evropi. To je srčika naslednje generacije Evrope! To je NextGenerationEU. Evropa si je letos vzela za vzor prihodnje generacije in skupaj stopamo v prihodnost.”

Več si lahko preberete tukaj.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: VOA News