Neformalno izobraževanje

Predstavitev nalog: Mladi za napredek Maribora 2024

31. 5. 2024 avtor: Center eksperimentov Maribor
predstavitev naloge

V maju so v Centru eksperimentov Maribor pripravili predstavitve raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov letošnjih tekmovalcev tekmovanja Mladi za napredek Maribora 2024. V sodelovanju z ZPM Maribor so širši zainteresirani javnosti in predvsem mladim omogočili, da so se seznanili z raziskovalno dejavnostjo in nalogami mladih raziskovalk in raziskovalcev na osnovnih in srednjih šolah.

V pripravo nalog je bilo vloženega ogromno truda v obliki raziskovanja v laboratorijih, terenskega dela, izvajanja raznih meritev, izvajanja anket med mladimi, obiskovanja muzejev in iskanja podatkov kot tudi praktičnega dela in izdelovanja prototipov ter na koncu še pisanja samih nalog.

Nastali so čudoviti izdelki in inovacijski predlogi. Tako so mladi raziskali sestavo gumijastih bonbonov, naredili model baterije cink-zrak, raziskali modo med svetovnima vojnama, prikazali uporabo hologramskega ventilatorja za promocijo, prikazali delovanje pametnih led luči, predstavili umetno inteligenco ChatGPT ter še mnogo drugega zanimivega iz sveta tehnike in naravoslovja.

Prikazani rezultati so plod raziskovalnega dela dijakov in dijakinj. Pri tem jih v Centru eksperimentov zelo podpirajo, saj se zavedajo, da je raziskovanje osnova razvoja in omogoča pot v boljšo prihodnost. Z veseljem spoznavajo, da se enakovredno v raziskave vključujejo tudi dekleta.