Kultura

Premiera Prvi film

13. 6. 2023 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje
premiera prvi film

V pravkar zaključenem izobraževalnem projektu Centralne službe Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti »Prvi film« je sodeloval tudi Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, so. p. in njegovi aktivni udeleženki Tamara Brumen, kot aktivna udeleženka celotnega filmskega seminarja in Larisa Brumen, kot mlada igralka.

Seminarjem  je bilo namenjen mentorjem otroških in mladinskih filmskih skupin in učiteljem filmske vzgoje ter predmeta umetnosti, kot tudi mladinskim delavcem, ki se ukvarjajo s kulturo. Delavnica je obdelala celoten proces ustvarjanja filma, od prve ideje, izdelave scenarija, osnov filmske režije ter montaže. Hkrati je bila podana filmska zgodovina in teorija, govor je bil tudi o prleškem rojaku, avtorju prvega filmskega zapisa,  dr. Karlu Grossmannu iz rojstnih Drakovec sicer velikem vzorniku Mladinskega centra Prlekije, kjer so že od ustanovitve organizacije v letu 1994 za svojo vizijo delovanja in ustvarjanja  vzeli prav njegov rek: »Človek je duševno prost, če upa govoriti in delati po svojem poštenem prepričanju!«

Izobraževanje je potekalo v petih sklopih. V prvem srečanju so udeleženci spoznali kratko zgodovino svetovnega in slovenskega filma ter raziskali , kaj film sploh je. S pomočjo slikovnega in predvsem video materiala so preleteli razvoj filma. V drugem delu so se spoznali s tri delno scenaristično strukturo in začeli pripravljati svoje scenarije. Spoznali so program KIT SCENARIST, namenjen pisanju scenarijev.  Sledilo je praktično delo, kjer je vsak napisal svoj scenarij za kratki film. Zanimivo se je udeležencem bilo spoznati z osnovami filmske režije, kadriranjem, snemanjem, delo z igralci, filmske sektorje in vlogo režiserja na setu. 

Tretje srečanje je bilo posvečeno filmski režiji. Tu so se zaključili scenariji za svoj prvi kratki film, izdelali so zgodboris in pričeli snemati. V četrtem srečanju je bil govor o aplikaciji za montažo video materiala Openshot in o aplikaciji za pametne telefone VivaVideo. Osvojili so osnove filmske montaže ter že v naprej posnete posnetke zmontirali v kratke filme. Naučili so se tudi teorije montaže in si pogledali par primerov dobrih filmskih rezov.

V prvem delu petega sklopa so zaključili montažo in naredili napise nato je pa sledila svečana premiera, kjer so filmski tečajniki svojim bližnjim pokazali svoje prve filme. Premierni projekciji je sledil » Q and A « z ustvarjalci.

Tekom celotnega izobraževanja so se  iskali primeri, kako posamezne faze ustvarjanja filma prilagoditi za delo z otroki in mladostniki ter kako s pomočjo praktičnih vaj spodbuditi njihovo tovrstno pozitivno umetniško ustvarjalnost. Udeležencem so bili tudi predstavljeni seznami filmov za otroke in mladino z močno vzgojno-izobraževalno noto ter kako z otroki in mladostniki opraviti analizo filma in voditi pogovor o ogledanem filmu.

Hanna Szentpeteri je poklicna scenaristka in režiserka in je z odliko diplomirala filmski študij na Univerzi Kingston, magisterij iz filmske režije pa je končala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot scenaristka in režiserka je podpisala kratka filma Maruška in Iva, 24 ter dokumentarni film Bend vs Brand. Hanna ima sedem let izkušenj s predavanjem scenaristike, dokumentaristike, režije in videa. Vodi filmske delavnice za otroke, mlade in odrasle po vseh Sloveniji. Ima dolgoletne izkušnje z mentorstvom in vodenjem filmskega tabora za mladino. Trenutno pripravlja svoj prvi celovečerni film Mali petek in svojo prvo serijo za mlade Potapljanje Lune Tjulen.

Na premieri v Mariboru ter nato ponovitvi v Mladinskem centru Prlekije na Spodnjem Kamenščaku so se tako predstavili trije kratki filmi: NOGOMETNE SANJE, UPORNIK in  STISKA. Slednjemu sta avtorici Tamara Brumen in Marjeta Vertovšek, prvič pa je v filmu zaigrala Larisa Brumen. Film je bil posnet na območju kompleksa MCP-ja na Spodnjem Kamenščaku, v Mariboru in v Ljutomeru.

Foto, tekst: Sofien Msalmi