EU zadeve

Preživimo teden Evrope skupaj!

3. 5. 2021 avtor: Uredništvo

Soodločaj o Evropi.

Evropski parlament Slovenija vas vabi, da se v prihajajočih dneh pridružite pri praznovanju tedna Evrope, ki bo vrhunec doseglo prav na dan Evrope, v nedeljo, 9. maja, z zagonom Konference o prihodnosti Evrope, k sodelovanju v kateri ste vabljeni vsi! 

Kaj načrtujejo v tednu Evrope?

Studiu Evropa bodo v ponedeljek, 3. maja, ob 12. uri gostili spletno razpravo Kako svobodni so evropski mediji? z evropskimi poslanci in drugimi gosti. Spremljajte jo na njihovem Facebook profilu ali na Youtubeu.

V soboto, 8. maja, med 10. in 17. uro bo po ljubljanskih ulicah potekal Lov za evropskimi zakladi v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije. Pridružite se mu lahko na vstopni točki pred Hišo Evropske unije na Dunajski cesti 20, kjer dobite začetna navodila.

Na dan Evrope, torej v nedeljo, 9. maja, se bo ob 14. uri začel otvoritveni dogodek konference o prihodnosti Evrope, javnega posveta Evropejcev o skupni prihodnosti. Spletni dogodek lahko spremljate v živo na najihovem Facebook profilu.

Zvečer istega dne, torej v nedeljo, 9. maja, ob 20.uri si lahko na drugem programu Televizije Slovenije ogledate zabavno oddajo Dan Evrope pri vas doma. Več o vsebini in nastopajočih izveste na tej povezavi.

V ponedeljek, 10. maja, ob 11. uri pa se znova dobimo v spletnem Studiu Evropa, kjer bodo v družbi izbranih gostov razpravljali o evropskem socialnem modelu za 21. stoletje in izzivih, s katerimi se spopadajo mladi v EU. Več o dogodku in sogovornikih izveste tukaj.

Konferenca o prihodnosti Evrope

Letošnji dan Evrope, kot rečeno, prinaša tudi uradni začetek konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu, ki je prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv pri določanju prihodnje usmeritve in politik EU. 

Vabijo vas, da že zdaj obiščete večjezično digitalno platformo za konferenco o prihodnosti Evrope in prispevate h gradnji svoje in skupne evropske prihodnosti.