Neformalno izobraževanje

Prid’ na čvek petek: Digitalna zasvojenost

22. 2. 2024 avtor: Mladinski center Brežice
mladi

V Mladinskem centru Brežice smo v petek, 16. 2. 2024, v sklopu Prid’ na čvek petka izvedli pogovorno delavnico digitalna zasvojenost. Delavnica je bila glede na temo precej obiskana. Takšen odziv nakazuje na zavedanje mladih o vse pogostejši težavi, ki se pojavlja v naši družbi.

Digitalna zasvojenost je svoj vrhunec dosegla v času koronavirusa, težava pa se nadaljuje tudi v po koncu epidemije. Življenje v sodobni družbi narekuje vsakodnevno uporabo digitalnih tehnologij, kar velikokrat pripore k razvoju zasvojenosti.

Na delavnici smo med sabo delili mnenja o pogostosti uporabe družbenih omrežij, ukrepih o zmanjševanju uporabe elektronskih naprav in načinih za varno uporabo spleta. Spregovorili smo tudi o pasteh spleta in počutju ob dolgotrajni uporabi družbenih omrežij. Posebno pozornost smo namenili vzpostavljanju zdravih navad, postavljanju meja pri uporabi pametnih telefonov, družbenih omrežij in drugih digitalnih platform. Udeleženci so aktivno sodelovali pri izmenjavi koristnih nasvetov in trikov za omejevanje časa porabljenega na spletu ter pri spodbujanju aktivnega življenjskega sloga.

Delavnica digitalna zasvojenost je bila priložnost za povezovanje, medsebojno podporo, spodbujanje ozaveščenosti o pomenu ravnotežja med digitalnim svetom in resničnim življenjem. Vzdušje je bilo sproščeno, kar je omogočilo odprt dialog med vsemi prisotnimi.

Pogovorno delavnico je izvedla študentka Anamari, ki je pri nas na praktičnem usposabljanju.