Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

Pridobim, predam – Izmenjevalnica znanja

3. 11. 2020 avtor: MEPI – Mednarodno priznanje za mlade

Izmenjevalnica znanja je projekt Zavoda MEPI (Mednarodno priznanje za mlade), sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana. Namenjena je mladim od 15. do 29. leta in vključuje delavnice neformalnega izobraževanja, s katerimi bodo mladi lahko pridobili in izpilili svoje mehke veščine (komunikacijo, vodenje, organizacijo, načrtovanjo, timsko delo, kreativno razmišljanje in reševanje problemov), ki so pomembne za njihov razvoj tako na profesionalnem kot osebnostnem področju. Projekt sestavlja sedem delavnic, ki bodo potekale med šolskim letom 2020/2021.

Vtise s prve delavnice je takole opisala Iris Silič, udeleženka job shadowinga na Zavodu MEPI:  »V sredo, 14. 10. 2020, sem se udeležila prve delavnice v tem sklopu, na kateri smo obravnavali temo postavljanja ciljev in načrtovanja. Vodila nas je Neda Kajfež Ambrožič, nacionalna koordinatorka na Zavodu MEPI, s katero smo spoznali, zakaj je pomembno postavljati cilje in načrtovati pot do njihove uresničitve. Prevzela me je energičnost predavateljice, ki je med udeleženci vzpostavila sproščeno vzdušje in odprt prostor, kar je še dodatno vzbudilo naše zanimanje in omogočilo lažje sprejemanje predstavljenih tematik. Dodatna stvar, ki me je navdihnila, je usmerjenost MEPIja k postavljanju ciljev v obliki osebnih izzivov, kar posameznikom nudi možnost za izstop iz cone udobja. To spoznanje me je spodbudilo k razmisleku o lastnih ciljih, pri čemer sem se odločila, da bom tudi jaz od sedaj naprej usmerjena k postavljanju same sebe pred nove izzive in razširjanju svojega območja udobja. Poleg tega sem na delavnici prišla do številnih drugih ugotovitev, kot je npr. kakšna je razlika med namenom, ciljem in aktivnostmi za dosego cilja, zakaj so delovne navade ključne za uresničitev ciljev, to, da ni ene same prave poti do cilja in zakaj je smiselno svoje cilje oblikovati po S.M.A.R.T. metodi. Predvsem sem delavnico zapustila z zavedanjem, da želje niso dovolj za to, da se nekaj uresniči in brez ustreznega načrtovanja ter postavitve ciljev te ostanejo le v naših glavah.«

Če si želite pridobiti nove kompetence in znanja s strani strokovnjakov iz različnih področij, uriti in poglabljati svoje veščine ter se naučiti pridobljena znanja predati vrstnikom, imate še vedno možnost za sodelovanje na Izmenjevalnici znanja. Naslednja delavnica na temo zdravega življenjskega sloga bo na sporedu 18. 11. 2020. Tej bo 16. 12. 2020 sledila delavnica o timskem delu.

Prijavite se lahko preko spletne povezave, dodatne informacije glede namena in vsebine projekta pa so na voljo tudi na Facebook strani.

Vir: Zavod MEPI