Kultura

Prihajajoči kulturni dogodki v MKC Maribor

10. 1. 2022 avtor: MKC Maribor

MKC Maribor in Moment Maribor v petek 14. 1. in soboto 15. 1. v sklopu evropskega projekta EYE-Net 2.0 vabita na ogled predstave Nekateri so za fejk, ki ga je pripravila slovenska zasedba mladih entuziastičnih igralk in igralcev pod budnim mentorstvom izkušenih gledališčnikov ekipe Moment Maribor.

Kdaj postanejo novice fejk? Kdo si jih sploh želi? Zakaj sovražimo greh, grešnike pa povzdigujemo? Zakaj ne obstaja trg lažnih novic o sadju in zelenjavi? Avtorska predstava z razmislekom o medijih, poročanju in manipulacijah ponuja v gledališki ovoj zavit paket informacij. Občinstvo mora resnico od gnilega ločiti samo.

Vstopnina: 7 € / 5 € za študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne in invalide.

Projekt Mladi kustos, ki ga MKC Maribor pripravlja v koprodukciji s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, se bo v galeriji Media Nox predstavil tudi v letu 2022.

Tokrat bo med 12. januarjem in 10. februarjem na ogled razstava študentov oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru z naslovom ŽIVLJENJE IN SMRT STA SI BRATA – Motivi Dafne in mrtvega kurenta v opusu Franceta Miheliča, ki sta jo v sklopu projekta Mladi kustos pripravila Filip Burnik in Saša Preložnik Šimac.

Razstavljene risbe in grafike se osredotočajo na dve priljubljeni in izpovedno močni Miheličevi temi, in sicer mrtvega kurenta in Dafne, ki v sebi prepletata vedno prisotno zavedanje minevanja in neizbežnosti smrti, a hkrati vzbujata upanje v neminljivo oziroma v novo življenje porajajočo se človeško bit. Tematika, ki je v sedanjem, z epidemijo koronavirusa zaznamovanem času, še kako aktualna.

Vabljeni k ogledu!