Vključenost / Zdravje

Problem je v domači pridelavi alkohola in slabemu zgledu staršev

27. 6. 2022 avtor: Zavod VOZIM
Problem je v domači pridelavi alkohola in slabemu zgledu staršev

Mladi so v Idriji s na posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah izpostavili problem domače pridelave alkohola in slabega zgleda staršev ter skupaj s strokovnjaki iskali rešitve, kako to spremeniti in posledično izboljšati prometno varnost ter zmanjšati vožnje pod vplivom alkohola.

V torek, 14. 6. 2022, je v Mladinskem centru Idrija potekal posvet Heroji furajo v pižamah, katerega glavni cilj je bilo iskanje rešitev za zmanjševanje števila voženj pod vplivom alkohola. Organizator posveta je bil Zavod VOZIM, ki je skupaj s partnerji Toyota Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna \TBWA, omogočil mladim, da prisluhnejo strokovnjakom in predstavnikom lokalnih odločevalcev o varnosti v prometu in tvegani rabi alkohola.

Na posvetu je sodelovalo 22 dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija. Prisotne sta najprej nagovorila Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija in podžupan Občine Cerkno, Domen Uršič. Sledila je okrogla miza, kjer so sodelujoči strokovnjaki prisotne seznanili s problematiko pitja alkohola in vožnjo pod vplivom alkohola. Sodelovali so NIJZ, Javna agencija RS za varnost prometa, Policijska postaja Idrija, Prostovoljno gasilsko društvo Idrija in reševalna služba iz Zdravstvenega doma Idrija. Sledila je predstavitev ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je skozi osebno zgodbo predstavil pomen varnosti v prometu med mladimi.

V praktičnem delu, ki je sledil, so mladi pripravili predloge izboljšav na področju preventive pri pitju alkohola in prometne varnosti ter te predloge nato predstavili prisotnim lokalnim odločevalcem. Mladi so kot velik problem zaznali domačo pridelavo alkohola, slab zgled staršev in splošna lahka dostopnost alkohola. Prav tako so izpostavili slabo organizacijo javnega prevoza – izrazili so željo po vzpostavitvi avtobusnih linij v nočnem času.

Na podlagi teh predlogov bosta izdelana akcijska načrta, ki bosta predana županoma Občine Idrije in Občine Cerkno.

V sklopu celotnega modela iniciative Heroji furajo v pižamah so bile izvedene tudi delavnice z mladimi in starši. Mladi so na posvetu izpostavili nujnost ozaveščanja o problemu alkohola med mladimi in so delavnice označili za nujno potrebne.