Mobilnost mladih

Projekt »Global Light to Local Life« na Finskem

12. 1. 2022 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Si že kdaj razmišljala ali razmišljal o prostovoljstvu? Če ti je všeč ideja o obisku tuje države, spoznavanju tamkajšnje kulture in zanimivih ljudi, potem je ta članek kot nalašč zate!

Začelo se je s 14 prostovoljci iz šestih držav – Slovenije, Slovaške, Portugalske, Španije, Madžarske in Egipta. Za prostovoljstvo smo se odločili iz različnih razlogov, nekaj pa nam je bilo vsem skupnega: želja po pustolovščini. Nismo vedeli, kaj točno nas čaka, ko smo se odločili, da postanemo Božičkovi pomočniki. Vedeli pa smo, da imamo zelo pomembno delo, zato smo združili vse domiselne ideje za ustvarjalne delavnice in zabavne igre ter s skupnimi močmi poskrbeli, da je bil božični dogodek karseda čaroben za vse otroke, ki so obiskali Božičkovo vas. »Opremili« smo se celo z nekaj finskimi besedami, na primer »vain yksi« (»samo eden«) in »kiitos« (»hvala«), da smo se vsi skupaj počutili varno in dobrodošlo. Dogodek je s pomočjo naših neverjetnih mentorjev in odličnega sodelovanja znotraj ekipe uspel.

Kot sem že omenila, smo bili vsi zelo radovedni in na Finskem smo si želeli ogledati in doživeti čim več, zato smo se podali na mini pustolovščino v prelepo prestolnico – Helsinke – ter si ogledali božične stojnice in lučke. Ampak naša pustolovščina se ni končala tam – vkrcali smo se na trajekt in dva dni preživeli še v Talinu v Estoniji! Navdušeni smo bili nad tem, da smo obiskali še eno tujo državo, medtem ko smo že bivali v tuji državi – dvojna zabava!

Bili smo tudi zelo veseli, da smo bivali ravno v Mladinskem centru Anjala. Ponuja ogromno stvari in res je škoda, da nismo mogli ostati tako dolgo, da bi lahko preizkusili prav vse. Smo pa kljub temu kolesarili po zasneženih poteh, streljali z lokom, igrali košarko, odbojko, namizni tenis in namizni nogomet, hodili na nočne pohode v gozd, raziskovali dvorec, v katerem straši, in se neskončno zabavali, ko smo za mednarodni večer pripravljali tradicionalne jedi držav, iz katerih prihajamo.

Če še vedno nisi prepričana ali prepričan, ali sodelovati v mednarodnem projektu ali ne, imamo zate en namig: ja! Resnično ti ne bo žal, saj spoznaš toliko čudovitih ljudi, sodeluješ v zabavnih in neverjetnih aktivnostih in dobiš priložnost, da spoznaš še druge kulture, ne le svojo. Povrhu pa dobiš še certifikat – nekaj, kar je bodočim delodajalcem vedno všeč.

Na koncu naj povem le še eno stvar:

»Vsak nov prijatelj prinese začetek nove pustolovščine … In začetek novih spominov!«

(Patrik Lindsay)