Okolje in trajnost

Projekt Local!

23. 10. 2019 avtor: Uredništvo

V sredini oktobra so se v okolici Maribora zbrali mladi iz treh evropskih držav na zaključnem srečanju celoletnega projekta Local. Projekt je bil usmerjen v spodbujanje zmanjševanja ogljičnega odtisa v lokalni skupnosti s strani mladih z namenom, da mladi dobijo priložnosti za aktivno participacijo v družbi in tako preko sodelovanja s sovrstniki, lokalnimi organizacijami in ostalo lokalno skupnostjo širijo svojo socialno mrežo, razvijajo svoje organizacijske in komunikacijske sposobnosti, se podrobneje spoznajo s problematiko vse večjega števila ogljičnega odtisa, dobijo priložnost sodelovati v mednarodnih akcijah in hkrati izboljšujejo svoje znanje tujih jezikov. Predvsem pa, da dobijo svoj prostor in glas v lokalni skupnosti.

Pod vodstvom organizacije CIPRA so bili v projekt vključeni Mladinski center IdrijaGimnazija Tolmin, organizacija Alpsko mesto leta – mreža alpskih mest, mednarodna komisija za zaščito Alp CIPRA International in mladinski center Popcorn iz Liechensteina, iz mesta Schaan.

Na uvodnem srečanju v Liechensteinu so bili udeleženci projekta postavljeni pred izziv, da v svojem domačem mestu ustvarijo korak k uspešnejšem trajnostnem načinu življenja tamkajšnjih prebivalcev. V sklopu projekta je ekipa Mladinskega centra Idrija izvedla projekt Parkirišče za igrišče. Parkirišče pred mladinskim centrom se je za en dan spremenilo v igrišče, kar je mladim ter drugim prebivalcem lokalne skupnosti omogočilo druženje v športnem duhu. 

Mariboru so se po skoraj letu dni spet vsi skupaj dobili na enem mestu in preko zabavno-izobraževalnih delavnic predstavili potek svojih projektov. Vsak je dobil priložnost, da je delil svojo osebno izkušnjo preteklih mesecev in delili svoj uvid o tem, na kakšen način so se kot skupina spopadali z določenimi izzivi, s katerimi so so se srečali v procesu načrtovanja in izvedbe samega dogodka. Dogajanje je popestrilo raziskovanje Maribora, družabne igre in preživet večer ob tabornem ognju.

Vir in foto: Mladinski center Idrija