Izobraževanje

Projekt Mladi ambasadorji neformalnega izobraževanja

23. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Youth Ambassadors of Non-Formal Learning (YAMNFL) oz. Mladi ambasadorji neformalnega učenja je pobuda za sodelovanje 11. nevladnih organizacij iz Evropske unije (EU), zahodnega Balkana in Turčije. Cilji te pobude so spodbujati sodelovanje v dejavnostih neformalnega izobraževanja ter potrditev in priznavanje kompetenc, pridobljenih izven formalnega izobraževalnega okolja z inovativno metodologijo. Slovenski pratner v projektu je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Organizacije bodo v času dvoletnega trajanja projekta, preučile, kaj je bilo do zdaj storjeno na področju neformalnega izobraževanja, raziskale bodo najboljše prakse in uspešne zgodbe ter določile smernice za okrepitev pomena neformalnega izobraževanja na območju držav, iz katerih prihajajo. 

Mladi velikokrat ne verjamejo, da lahko preko neformalnega izobraževanja izboljšajo možnosti za zaposlitev; menijo, da so spretnosti in kompetence, ki jih pridobijo z delom in formalnim izobraževanjem pomembnejše, zato želijo z omenjeno pobudo to mišljenje spremeniti. Medsebojno učenje na tem področju bi moralo imeti veliko večji pomen, zato želijo mlade opremiti z metodologijo in jih pripraviti, da postanejo njegovi ambasadorji.

Skozi poslanstvo, ki mu projekt sledi, imajo namen:

Delo v projektu bo zajemalo zbiranje različnih stališč, ki bodo na koncu vodila do oblikovanja predlogov za inovativne politike na področjih priznavanja in potrjevanja neformalnega učenja, saj bodo mladi ambasadorji s svojim delom nadaljevali in zbirali tovrstne prispevke po vseh državah.

Glede na to so cilji, ki jih želimo v projektu doseči, sledeči:

Vodilni partner pobude je Agencija lokalne demokracije Mostar iz Bosne in Hercegovine, pobuda pa je obogatena z izkušnjami slovenskega Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, bolgarskega The Future Now Association, kosovskega Center of Diplomacy, grškega United Societies of Balkans, albanskega Youth 4 Society, severnomakedonskega Center for Intercultural Dialogue, črnogorske Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (ADP-ZID), srbskega NGO IUVENTA, turškega Turk Girisim ve Is Dunyasi Konfederasyonu in italijanskega TDM 2000.

Projekt je sofinanciran iz programa Erasmus+.
Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto