Okolje in trajnost

Projekt Scale UPcycling

4. 7. 2023 avtor: Društvo AIA – Mladinski center Mengeš
Hub projekta ScaleUPcycling, arhiv projekta

Projekt Scale UpCycling, v katerega je vključeno tudi Društvo AIA – Mladinski center Mengeš, in je sofinanciran iz programa Erasmus, se je pričel lani, pozno spomladi.

V minulem letu smo se člani 5 partnerskih organizacij konzorcija srečevali na video konferencah ter se spoznali v živo v ciprški Nikoziji. Ekipa je mednarodna in jo poleg našega mladinskega centra iz Slovenije sestavljajo še partnerji iz Španije, Cipra, Bolgarije in Madžarske.Do sedaj smo v okviru projekta počeli že marsikaj.

Vzpostavili smo spletno stičišče, platformo ScaleUPcycling in jo predstavili na mednarodnem srečanju v Kamniku. Posneli smo 10 podkastov in jih s podnapisi v partnerskih jezikih objavili na portalu Youtube. Vsi podkasti se navezujejo na teme kreativne ponovne uporabe (po angleško upcycling) na različnih področjih, kot so modna industrija, zelene tehnologije, šolstvo, nevladni sektor, mladinske organizacije, dizajn in naravna gradnja.

Spoznali smo se z različnimi zanimivimi sogovorci in sogovorkami ter osvetlili obstoječe dobre prakse. Pridružili smo se tudi več različnim dogodkom in izvedli svoje delavnice. Sedaj ekipa pridno dela na naslednjih nalogah: pripraviti izobraževalne module, oblikovati kratke videe, vezane na podkaste in pripraviti zemljevid kreativne ponovne uporabe, ki ga boste lahko našli na ScaleUPcycling spletišču.

Vabljeni, da se nam pridružite na platformi in sicer v Kotičku za navdih, namenjenem za deljenje uspešnih praks kreativne ponovne uporabe in pri Orodju za deljenje idej, kjer delimo svoje še neuresničene ideje. Lahko spremljajte naše pobude in ustvarite lastne scenarije dogodkov za kreativno ponovno uporabo.Kaj zanimivega pa se nam obeta konec poletja? Konzorcij prihaja v Mengeš, kjer bomo tkali našo ScaleUPcycing zgodbo dalje.

Besedilo: Tea Vuga

Foto: arhiv projekta ScaleUPcycling

Povezava do platforme tukaj

Povezava do Youtube kanala tukaj