Vključenost

Projekt #VsismoEU soustvarja Evropo po meri mladih

13. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Na Mladinski mreži MaMa so tudi v drugi polovici leta aktivno izvajali projekt mladinskega dialoga Vsi smo EU, ki preko metod mladinskega dela spodbuja mlade k aktivnemu državljanstvu in participaciji na vseh družbenih ravneh.

V prvi polovici projekta so se skozi mladinski dialog med mladimi in odločevalci osredotočali predvsem na spodbujanje udeležbe mladih na volitvah v Evropski parlament, v drugi polovici projekta pa mladim omogočamo stik z novoizvoljenimi poslanci in poslankami, s ciljem, da mladi s svojimi predlogi, ki jih posredujejo odločevalcem, soustvarjajo Evropo po svoji meri.

Po poletnih počitnicah so skupaj s članicami Mreže MaMa in mladimi začeli načrtovati drugi sklop regijskih dogodkov, ki so bili namenjeni dialogu mladih s poslankami in poslanci v Evropskem parlamentu. Osnovno vodilo je bilo, da po izvedenih volitvah v Evropski parlament mladim iz lokalnih okolij omogočijo, da skupaj s poslankami in poslanci pripravijo ukrepe, ki jim bodo služili kot pomoč pri njihovem delu in zagovarjanju mladih in Republike Slovenije v tej edinstveni instituciji. K sodelovanju so povabili vseh osem novoizvoljenih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu, saj so jih želeli senzibilizirati o temah in izzivih, s katerimi se soočajo mladi.

Septembrski regijski dogodek Vsi smo EU so izvedli v Kopru v Centru mladih Koper. Povabilu na dogodek sta se odzvala poslanka ga. Tanja Fajon in dr. Klemen Grošelj. Zaradi velikega zanimanja mladih se je dogodek sprevrgel v konstruktivno debato med poslancema in mladimi. Glede na pestro dogajanje na evropskem parketu so mlade zanimala predvsem dejstva o sestavljanju Evropske komisije, Brexitu, izpostavili pa so tudi ukrepe na področju podnebne krize. V bogati beri predlogov mladih so se znašli tudi ukrepi na področju uvedbe državljanske vzgoje in informacij o podjetništvu ter poklicnemu usmerjanju v izobraževalni sistem. Po mnenju mladih bi k večji politični participaciji močno doprinesla uvedba e-volitev, pri čemer pa bi morali biti informirani tudi o različnih pasteh uporabe digitalnih medijev in interneta. Poslanca sta bila nad odzivi, zanimanjem  in razgledanostjo mladih nadvse zadovoljna in mlade ob koncu dogodka  tudi pohvalila. “Ni me strah za našo prihodnost, če leži v rokah takšne generacije naslednikov odločevalcev”, je  ob koncu pripomnil dr. Klemen Grošelj.

Drugi dogodek, ki so ga izvedli v oktobru, je potekal na gorenjskem, v škofjeloškem Mladinskem kulturnem centru Pri Rdeči ostrigi. Na dogodku so sodelovali štirje od osmih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu in sicer ga. Irena Joveva,  ga. Tanja Fajon, g Franc Bogovič in dr. Klemen Grošelj. Dobrodošlico okoli 30 udeleženkam in udeležencem je zaželel tudi župan občine, g. Tine Radinja. Mlade je predvsem zanimalo, kaj se dogaja na področju Katalonije, vstopa Hrvaške v schengensko območje in kakšen je delovnik evropskega poslanca. Skupinski del je zopet doprinesel k oblikovanju konstruktivnih predlogov mladih: izboljšanje ugleda politike in politikov, menjavo generacij in izboljšanje izobraževalnega sistema, vezano na državljansko vzgojo. Glede področja izobraževanja so izpostavili tudi povečanje števila štipendij za študij v tujini in več ukrepov za zaposlovanje mladih v deficitarnih poklicih.

Zadnji regijski dogodek v sklopu projekta Vsi smo EU pa je gostoval Koroški KMKC Kompleks, kjer se jim je pridružil evropski poslanec, dr. Milan Brglez, ki je skupaj z mladimi iskal možnosti in priložnosti za aktivne mlade v Ravnah na Koroškem in širše. Tako so se v dialogu med udeleženci in odločevalcem odprle trenutne evropske pereče teme, kot so Brexit, katalonsko vprašanje, različni standardi in minimalne plače državljanov članic Evropske unije, migracije itd. Mladi so izrazili željo po več izobraževalnih in promocijskih aktivnostih programa Erasmus+ v šolah, zmanjšanju prekarnih zaposlitev, več praktično usmerjenega pouka in uvedbi predmeta o digitalizaciji, ki močno zaznamuje sodobnega mladega človeka. Zadnji regijski dogodek je ponovno navdušil tako mlade kot odločevalca ter zaključil s pečatom uspešnosti, predvsem pa z velikim zadovoljstvom zaradi interesa mladih po vključevanju in potrebi po participaciji.

Na Mreži MaMa iz vidnega zaključujejo, da ustaljeno prepričanje o neaktivnih mladih še zdaleč ne drži – ravno nasprotno. Mladi udeleženci regijskih dogodkov #VsismoEU so pokazali, da so mladi aktivni evropski državljani in da stvari ne prepuščajo naključju.

Projekt Vsi smo EU – dialoga mladih je podprt s strani programa Erasmus + Mladi v akciji, pri čemer gre za široko področje povezovanja mladih na lokalni ravni z namenom vplivanja na odločevalce na nacionalnem in evropskem nivoju.
Vir in foto: Mladinska mreža MaMa