Aktivno državljanstvo

Prostor in participacija za vse

28. 2. 2022 avtor: Zavod Nefiks

Mladi imajo možnost aktivnega sodelovanja na več demokratičnih ravneh. Lahko se vključijo v mladinske centre, lokalne skupnosti, so aktivni na državni in tudi mednarodni ravni.

“Prostor in participacija za vse” je tudi eden od 11 evropskih ciljev mladih, znotraj katerih se Strategija EU za mlade osredotoča na glavna področja, ki jih povzemajo besede: angažiranjepovezovanje in opolnomočenje. Zato so se Nives Felić, Karmen Žnidaršič in Brina Smovnik iz Zavoda Nefiks, pod okriljem Inštituta za elektronsko participacijo, udeležile mednarodnega treninga na temo uporabe digitalnih orodij za povečanje participacije mladih v mladinskih organizacijah in na lokalnih ravneh, ki so ga izvedli mednarodni partnerji iz mreže Dypall.

Skupaj z udeleženci iz Portugalske, Italije in Belgije so si podelili različna digitalna orodja, ki jih uporabljajo. Med njimi so bila: GathertownMiroMiboTrelloPadletGeopaparazzi in druga s področij komunikacije, urejanja varnosti in učnih iger, kot je naprimer Go Viral.

Na Zavodu Nefiks so po mednarodnem treningu tudi sklenili, da se pridružijo Mreži Dypall, saj bo participacija mladih v prihodnosti zanje eden od temeljenjih poudarkov.