Vključenost

“Prostovoljec sem lahko tudi v času karantene”

28. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Zgodil se je 16. marec 2020 in javno življenje se je v Sloveniji ustavilo. Prišli smo v obdobje samoizolacije. Torej potencialno čas dolgčasa in prisiljenega skupnega časa skupaj s preostalimi družinskimi člani. Tukaj nastopi vprašanje aktivnosti, ki jih lahko kot prostovoljci počnemo tudi v času, ko se vse ustavi.

Peter iz Akademije prostovoljstva na Zavodu Nefiks je orisal njegov pogled na prostovoljstvo v tem obdobju, saj je aktiven na številnih področjih, ob tem pa je poudaril tudi pomembnost organiziranosti prostovoljstva in upoštevanja varnostnih navodil.

“Na splošno sta za prostovoljce na voljo v takih časih dva sklopa prostovoljskih aktivnosti, in sicer “ad hoc”, torej prostovoljske aktivnosti v katere se lahko včlani vsak, in pa tiste, ki vnaprej predvidevajo članstvo nekje oziroma neka specifična znanja. Seveda je slednjih mnogo več.

Prostovoljstvo v kriznih situacijah je vedno organizirano s strani določene institucije, in nujno je, da je tako. Prostovoljna akcija, ki je akcija posameznika brez dogovora z organizacijo, je močno povezana z rekom “pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni”, torej, da je namen resda dober, toda žal je rezultat več škode kot koristi zaradi zmede, ki jo povzroči.

Zatorej za prostovoljstvo je vedno lažje prek organizacije. Konkretno so v trenutni krizi pri Zvezi prijateljev mladine iskali prostovoljce za varovanje otrok staršev, ki ne morejo ostati doma, s strani občinskih civilnih zaščit so bili za različne naloge aktivirani skavti, taborniki in člani različnih društev (odvisno od tipa naloge). Društva, ki so bila pozvana na pomoč so različna; na primer gasilci, različna turistična in druga društva. V situaciji, kot je trenutna, je veliko na občinski civilni zaščiti, v kakšni obliki in kaj se bo organizirano izvajalo na področju pomoči in izvajanja ukrepov. Dela je dovolj in prostovoljci so lahko vključeni na različnih delih.

V tokratni krizi je pri vseh aktivnostih zelo velikega pomena  osebna varnost, torej da delo opravljamo tako, da ne ogrožamo niti sebe niti drugih. In tu v največji meri nastopi izvajanje ukrepov skladno z navodili s strani stroke in odločevalnih (narejenih) struktur. Torej konkretno smo v tej krizi ob pričetku dela dobili na več koncih navodila, pripravljena skladno s specifiko dela, kako naj se vedemo in kakšni naj bodo ukrepi za varnost.

Priložnosti za prostovoljstvo lahko v vsakem času najdemo ogromno, na vsakem izmed nas je, da jih izvajamo varno in odgovorno ter usklajeno z navodili odgovorne institucije. Pa veselo in varno na delo.”

Celoten Petrov zapis najdeš TUKAJ

Če še nisi prostovoljec_ka in želiš pomagati, je Slovenska filantropija pripravila seznam, kjer so navedene potrebe po prostovoljcih v posameznih občinah. Seznam je dostopen TUKAJ. Na Zavodu Nefiks pa je odlična vstopna točka za prostovoljstvo na področju kariernega razvoja Online Nefiks tutor za izobraževanje. Tam spoznaš Zavod Nefiks in njihove projekte, lahko se odločiš za prostovoljstvo ali zgolj spremljaš njihove aktivnosti. Če želiš postati Nefiks tutor se lahko prijaviš TUKAJ

Vir: Akademija prostovoljstva, Zavod Nefiks