Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Prostovoljstvo mladih na UNICEF-u Slovenija

6. 3. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
Mlada prostovoljka med izvajanjem aktivnosti v namestitvenem centru Logatec

“Prostovoljstvo se mi zdi zdi pomembno za družbeno blaginjo, za razvijanje družbenih vrednot solidarnosti in pomoči. Poleg tega pa vzajemno dobiš ogromno tudi zase”,

pravi 19-letna Zarja, ki skozi svojo izkušnjo predstavi, kaj zanjo pomeni prostovoljstvo mladih na UNICEF-u Slovenija.

Izkušnja mlade prostovoljke

Sem Zarja, prostovoljka na Slovenski fundaciji za UNICEF. Junija 2022 sem zaključila z maturo in se vpisala na Fakulteto za socialno delo. Nato sem več mesecev potovala, opravljala študentsko delo in se posvečala hobijem. Septembra, ko mi je začelo zmanjkovati knjig za branje, sem dalj časa premišljevala in se odločila, da bom naredila kaj koristnega za skupnost. Kot bodoči študentki socialnega dela se mi je zdela priložnost vnaprej pridobiti nekaj izkušenj neprecenljiva.

Pregledala sem razpise na spletni strani Slovenske filantropije in se odločila za UNICEF Slovenija. Prijavila sem se preko maila in se slišala s koordinatorko prostovoljstva na UNICEF-u Slovenija. Pomembno se mi zdi omeniti, da imam socialno anksioznost, vendar so vsi, tako zaposleni, kot tudi prostovoljci, na omenjeni organizaciji zelo razumevajoči in prijazni, tako da nisem imela večjih težav s tesnobo.

Oktobra so se začela predavanja in vaje na fakulteti, ugotovila sem, da moram poleg prakse opraviti še štirideset ur prostovoljskega dela. Poleg tega pa so določene dejavnosti, ki jih organizira UNICEF Slovenija (npr. aktivnosti za otroke v namestitvenem centru Logatec), tesno povezane z mojim bodočim poklicem socialne delavke. Prostovoljstvo mi omogoča, da lahko izkusim povezavo teorije s prakso. Pridobljene kompetence med izvajanjem prostovoljskega dela so mi zelo prav prišle na faksu, kot tudi obratno – svoje novo pridobljeno znanje sem lahko preizkušala v okviru prostovoljskega dela.

Prostovoljstvo se mi zdi pomembno za družbeno blaginjo, za razvijanje družbenih vrednot solidarnosti in pomoči. Poleg tega pa prostovoljstvo mladih pomeni tudi vzajemno pridobivanje izkušenj, tudi delovnih izkušenj in navad, novih poznanstev, kompetenc in dobro popotnico ob študiju ter kasneje v življenju.

Prostovoljka Zarja, 19 let

Prostovoljstvo na UNICEF-u Slovenija

V kolikor tudi tebe zanima prostovoljstvo na UNICEF-u Slovenija, te vabijo, da se jim pridružiš! Na spletni strani najdeš več informacij ter obrazec za prijavo. Lahko pa jih tudi direktno kontaktiraš na naveden e-mail naslov ali telefonsko številko na spletni strani.