Prostovoljstvo

Prostovoljstvo v Braziliji

26. 8. 2020 avtor: Center eksperimentov Maribor
prostovoljstvo

brazilki Aline, ki v okviru Erasmus+ študira v Mariboru drugo stopjo pedagogike in kot prostovoljka sodeluje s Centrom eksperimentov Maribor smo na portal mlad.si že pisali. Tokrat je za nas delila svoje izkušnje in primerjavo prostovoljstva v Braziliji.

V Braziliji je prostovoljstvo zelo razširjeno, saj se veliko mladih odloči za tovrstne izkušnje. Poleg domačih prostovoljcev, prihaja tudi veliko tujih, mednarodnih prostovoljcev, pogosto v okrivu AIESEC, večinoma pa prihajajo iz premožnejših držav. Veliko organizacij obstaja, ki se ukvarjajo samo s prostovoljci, jih usmerjajo naprej glede na njihove želje, znanje in zanimanje. “Podobno kot v Sloveniji, pa je možno tudi v Braziliji skleniti prostovoljstvo, če osebno stopiš v stik z željeno organizacijo ali podjetjem ter se dogovoriš za sodelovanje. Včasih se sklene pisna pogodba, včasih pa ostane zgolj pri ustnem dogovoru.” je povedala Aline.

“Sama sem postala prostovoljka tako, da sem v bralnem klubu med pogovorom drugih slišala, kako v knjižnici potrebujejo nekoga, ki govori angleško in zna brajico (pisavo za slepe) ter bi bil pripravljen pomagati mladim slabovidnim in slepim pri branju in pripravah na izpite. Takoj sem začutila, da želim pomagati in sem se prijavila.” je o svojih začetkih prostovoljstva povedala Aline.

Med organizacijami v Braziliji pa se razlikuje odnos do prostovoljcev. Ponekod dobijo plačano malico in prevoz, radodarni ponudijo celo materialno nagrado. So pa tudi podjetja, ki ne prispevajo ničesar. Zakonsko namreč nimajo nobene obveze do prostovoljcev.

Kljub vsemu se stvari v Braziliji obračajo na bolje. V zadnjih letih se precej spreminja pogled na prostovoljstvo, vedno bolj pa postaja tudi zaželjena in cenjena referenca pri delodajalcih ko zaposlujejo.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor