Aktivno državljanstvo

Raziskava o državljanski identiteti in udejstvovanju mladih

24. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Študent Žan Lep na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v okviru svojega doktorskega projekta izvaja raziskavo o državljanski identiteti in udejstvovanju mladih med 15. in 30. letom. Njen cilj je med drugim oblikovati priporočila za spodbujanje aktivnega državljanstva.

V raziskavi se ukvarja z oblikovanjem državljanske identitete mladih – z drugimi besedami se sprašuje, zakaj se nekateri mladi počutijo povezane s svojo skupnostjo in so na družbenem področju zelo aktivni (npr. kot prostovoljci, člani mladinskih društev, prostovoljni gasilci, taborniki ali člani političnih strank), drugi pa se v takšne dejavnosti ne vključujejo.

Pri tem ga zanima, kakšno vlogo imajo npr. informiranost o družbenih temah, znanje, pričakovanja oseb, s katerimi imajo mladi stik, njihove psihološke značilnosti in seveda njihova lastna prepričanja o pomembnosti aktivnega državljanstva.

Na podlagi odgovorov raznolikega vzorca dijakov, študentov in tistih, ki so šolanje že zaključili, bo poskusil ugotoviti, katerim področjem je v prihodnje smiselno nameniti več pozornosti, da mladim približamoaktivno državljanstvo, ki ima številne pozitivne učinke na njihova življenja.

Sodelovanje v študiji je anonimno, traja približno 20 minut, v zameno za sodelovanje pa lahko udeleženci sodelujejo tudi v nagradni igri za enega od 20 darilnih bonov v vrednosti 20 €.

Vprašalnik za študijo najdete tukaj

Vir: Uredništvo mlad.si